Er wordt hard gewerkt aan de gigantische poort.  FOTO WESLEY VAN DER LINDE
Er wordt hard gewerkt aan de gigantische poort. FOTO WESLEY VAN DER LINDE Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws

Vier meter hoge poort verrijst bij STEK

BREDA - Een gigantische poort is dé nieuwe eyecatcher bij de entree van STEK op Haveneiland. Dagenlang zijn beeldend kunstenaars Yasser Ballemans en Anja Radakovic druk bezig geweest om de indrukwekkende creatie van maar liefst 4 meter hoog af te krijgen. Vrijdag werd hij officieel onthuld.

DOOR DE REDACTIE

Stichting KOP (de Bredase kunststichting die exposities, projecten en activiteiten organiseert met jonge kunstenaars en vormgevers) streeft naar een werkveld waarin jonge kunstenaars de ruimte krijgen om door te groeien. In deze achtergrond werden twee AKV St. Joost-alumni gevraagd om samen een sculpturaal werk te maken op Haveneiland.

Yasser Ballemans bedacht de constructie van de poort, die uit hergebruikt hout bestaat. Deze vorm heeft de kunstenaar al vaker uitgewerkt. In dat bouwwerk van Ballemans worden sculpturen verwerkt, die Anja Radakovic maakt van gekleurd kunsthars. Zij speurde Haveneiland af, waarna ze gevonden objecten gebruikte als basis voor haar afgietsels.

'Radakovic gebruikte
gevonden voorwerpen
voor de sculpturen'

Onthulling
Vorige week zaterdag gingen de twee kunstenaars van start. Een week lang werkten de creatievelingen zich een slag in de rondte om het project op tijd af te krijgen. En dat werd vrijdag beloond. Toen kwam wethouder Marianne de Bie naar Haveneiland om het werk officieel te onthullen. Daarbij kwamen veel geïnteresseerden naar de Veilingkade komen om een kijkje te nemen.

STEK
Volgens de organisatie past het meer dan vier meter hoge bouwwerk goed bij het karakter van STEK. Het is namelijk een broedplaats voor creatieve ondernemers, waar zij kunnen experimenteren, ontwikkelen en groeien.

Op het terrein zijn diverse werkplaatsen, winkeltjes en horeca. In totaal zijn er zo'n twintig ondernemers gevestigd. Daarnaast staat duurzaamheid en hergebruik hoog in het vaandel. Dat zie je terug in het hergebruikte hout en de gevonden objecten.

'STEK is een
broedplaats voor
creatieve ondernemers'

Alle bebouwing op het terrein is tijdelijk, flexibel en mobiel. Het bedrijvenpark biedt ondernemers zowel units als kavels waarop gebouwd mag worden. Ook worden er regelmatig evenementen gehouden bij STEK. Denk hierbij aan halloweenactiviteiten, STEKmarkt en Overslag Festival, wat samen met andere organisaties op Haveneiland georganiseerd werd.[l]

Info

Meer weten over STEK? Ga dan naar www.stekbreda.nl. In de agenda op de website vind je alle activiteiten die komende tijd plaatsvinden bij STEK.