Leerlingen van Mencia en Tessenderlandt werken samen aan de voorbereidingen voor de High Tea.
Leerlingen van Mencia en Tessenderlandt werken samen aan de voorbereidingen voor de High Tea. -

Leerlingen Mencia en Tessenderlandt samen aan de High Tea

BREDA - Al ruim 15 jaar lang vindt er op een bijzondere manier kruisbestuiving plaats tussen medewerkers en leerlingen van Tessenderlandt en het Mencia de Mendoza Lyceum. Op vrijdag 15 november verzorgden de leerlingen weer samen een High Tea. Ditmaal voor de laatste keer onder de bezielende leiding van Jan Arts, docent brood- en banketbakker op Tessenderlandt. Maar gelukkig komt er met zijn vertrek geen einde aan de samenwerking die voor Mencia-leerlingen onderdeel uitmaakt van hun tto-opleiding.

Jan Arts gaat dit jaar met pensioen en gaf voor de laatste keer leiding aan de voorbereidingen van de jaarlijkse High Tea. Hij en docent Eric van Stalle hebben dan voor de 16e keer de High Tea op Mencia mogelijk gemaakt. Een formidabele prestatie om leerlingen van twee totaal verschillende opleidingen (tto-vwo en vmbo-beroepsgericht) met elkaar samen te laten werken. Bij het overdragen van vaardigheden en kennis laten leerlingen van Tessenderlandt zien dat zij onverwachte talenten hebben die zij later in hun werkkring zeker kunnen gebruiken. De brugklasleerlingen van Mencia van de tweetalige opleiding (tto) leren dat ze, met hulp van leerlingen die iets ouder zijn dan zijzelf, producten kunnen maken die spannend zijn om te maken en bovendien voortreffelijk smaken. Voor deze 16e editie van de High Tea waren niet alleen de gezinnen van de betreffende brugklasleerlingen en de medewerker van Mencia van harte welkom maar ook de buurtbewoners van Mencia.

In 2002 is het tweetalig onderwijs (tto) op Mencia gestart. Voor deze nieuwe groep leerlingen werd een leerzaam project bedacht; de High Tea. Tijdens de High Tea serveren leerlingen zelf gemaakte producten uit aan ouders en belangstellenden en tonen tijdens aan dat ze de Engelse taal en de “English table manners” beheersen die ze in de lessen hebben geleerd.

Eerst bereidden de leerlingen van Mencia het eten gedeeltelijk op hun eigen school. Echter, dit was niet altijd een succes. De sfeer tijdens de High Tea was echter fantastisch. Dit concept moest met een andere opzet worden voortgezet.

Er werd contact opgenomen met Tessenderlandt. Het idee om leerlingen op deze vakschool een High Tea zelf te laten bakken werd besproken. De leerlingen van Mencia waren laaiend enthousiast over het mogen bakken in een echte bakkerij en nog meer over het smakelijke resultaat. De ouders waren verbluft en apentrots op hun kroost. Een van de bevlogen leerkrachten, Jan Arts, wist met behulp van leerlingen van de 3e en 4e klassen horeca, een volledige High tea te bakken.

Het is vaak een drukte van belang in het bakkerij vaklokaal op Tessenderlandt. Jan Arts zorgt dat de organisatie heel strak is en maakt duidelijke afspraken. De leerlingen van Tessenderlandt zijn van te voren geïnstrueerd en geven leiding aan de leerlingen van Mencia. Door deze gezamenlijke activiteit leren de leerlingen van de verschillende scholen elkaar kennen en neemt het begrip voor de leerlingen onder elkaar zeker toe.

Jan Arts houdt van experimenteren met nieuwe producten. Elk jaar heeft hij een nieuw product dat aan het assortiment wordt toegevoegd. De leerlingen leren ook English Table Manners en doen een zware rugbyclinic. Kortom de High tea en de voorbereidingen zijn voor de Mencianen een van de hoogtepunten in het eerste schooljaar. Het is ook een feestelijk gezicht om de aula afgeladen vol te zien met ouders, broertjes, zusjes docenten en buren die zich te goed doen aan de zelfgebakken lekkernijen. [l]