Pablo Isla Monsalve geeft lezing over ChiliMCB.
Pablo Isla Monsalve geeft lezing over ChiliMCB. Archief MCB

Stadsgenoot gaat in op Chileense problematiek

BREDA – In menig Latijns-Amerikaans land wordt geageerd tegen de regeringen. Zo ook in Chili, dat medio oktober van dit jaar plotsklaps te maken kreeg met volksopstanden die tot op de dag van vandaag voortduren. In verband daarmee geeft Leidse universitairdocent, Dr. Pablo Isla Monsalve, daarover een lezing in het Mondiaal Centrum Breda. Toegang is gratis.

Dr. Isla Monsalve is advocaat, sociaalwetenschappelijk onderzoeker en docent aan het Instituut voor Geschiedenis, met specialisatie in het programma Latijns-Amerikastudies van Universiteit Leiden.

Chili wankelt

Vanwege de alsmaar voortdurende gewelddadige betogingen is vanaf 18 oktober in acht Chileense steden de noodtoestand uitgeroepen. De directe aanleiding daarvan was de tariefverhoging voor de metro in Santiago. Ondanks dat deze verhoging intussen al is opgeschort, blijven de protesten maar doorgaan. Televisiebeelden met opgeworpen barricades en de potten en pannenprotesten zijn de hele wereld overgegaan. Pablo zal met zijn lezing onder de titel: ‘Chili, een Latijns-Amerikaanse oase, in politieke brand’ ingaan op het hoe en waarom van deze explosies van geweld die de regering van de huidige conservatieve president Sebastián Piñera doet wankelen.

Beschouwingen

Hij zal onder andere uitleg geven over het voorlopig akkoord dat tussen de regering en de oppositie is gesloten voor het opmaken van een nieuwe Grondwet die nog grotendeels uit de tijd van de regering Pinochet stamt. Ook komt de vraag aan de orde welke gevolgen deze crisis kan hebben voor andere Latijns-Amerikaanse landen zoals: Bolivia, Ecuador, Venezuela en Colombia. De vraag is: hebben deze landen soortgelijke sociale- en maatschappelijke problemen als Chili? Pablo zal de verschillen en de overeenkomsten tussen deze landen en Chili in kaart brengen.

Uitnodiging

Belangstellenden voor deze lezing worden op dinsdagavond 3 december om 19.30u in het Mondiaal Centrum Breda, Roland Holststraat 71, Breda welkom geheten. In de pauze worden ‘sopaipillas’ gereserveerd, een typisch Chileens hapje dat in de winter Chileense gezelligheid brengt. Bij binnenkomst kan men enkele emblematische politieke liederen uit Chili beluisteren. Meer informatie is te vinden op; www.mondiaalcentrumbreda.nl. [l]