Ambtenaren op een elektrische step bij het stadskantoor
Ambtenaren op een elektrische step bij het stadskantoor Foto: Gemeente Breda

Op de elektrische step naar een afspraak

BREDA - Sinds maandag 5 november kunnen medewerkers van gemeente Breda op een elektrische step naar afspraken. De gemeente schaft namelijk vijf elektrische stepjes aan om het personeel op een duurzame, innovatieve manier hun werk-werk kilometers te laten maken. De stepjes zijn een uitbreiding op het al bestaande duurzame mobiliteitspark van de gemeente.

DOOR DE REDACTIE

“We stimuleren onze medewerkers om zoveel mogelijk op een duurzame manier te reizen", zegt Wethouder Boaz Adank. "Veel afspraken vinden plaats in de stad. Daar zijn nu al fietsen en e-bikes voor beschikbaar en vanaf maandag vullen de 5 nieuwe e-steps dat prachtig aan. Ik ben zelf super enthousiast over de e-steps! Het zijn duurzame en innovatieve voertuigen die het gat tussen te ver om te fietsen en te dichtbij om de auto te pakken perfect opvullen. Met deze 5 exemplaren gaan we peilen hoe de medewerkers op reageren en of ze er ook enthousiast over zijn. Vinden ze het een succes dan sluit ik niet uit dat er in de toekomst meer zullen komen.”

Het voordeel van de step is dat deze tot de werkplek of vergaderlocatie meegenomen kan worden en dus ook niet buiten hoeft te staan. De gemeente Breda vindt het belangrijk om een voortrekker te zijn op het gebied van duurzame mobiliteit. Met de introductie van de step wil de gemeente graag andere bedrijven inspireren ook deze meer duurzame manier van reizen aan te bieden aan hun personeel.

Deelsteps voor de gehele stad

De stepjes die gemeente Breda gaat gebruiken zijn goedgekeurd door de RDW en zijn voorzien van een kenteken. Gebruikers moeten ook in het bezit zijn van een rijbewijs. Eerder kondigde Breda aan graag een pilot te willen uitrollen met deelsteps voor inwoners en bezoekers van de stad. Die stepjes die in deze deelconcepten worden gebruikt voldoen echter nog niet aan de eisen die het RDW stelt. En mogen dus in Nederland niet de weg op. Gemeente Breda is, samen met andere steden, in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu om te kijken of er een ander landelijk kader kan komen om de introductie van de deelstep in Nederland te faciliteren.

Bird

Breda en Bird kondigden dit voorjaar een samenwerking aan om in Breda als eerste stad in Nederland elektrische deelsteps te gaan aanbieden. Bird is wereldwijd al in meer dan 120 steden, waaronder Antwerpen, Parijs, Warschau en Madrid, actief met elektrische deelsteps. De steps zijn te huur via de Bird-app, waarmee gebruikers snel een elektrische step kunnen vinden en ontsluiten. Aangekomen op de bestemming wordt de rit eenvoudig via de app beëindigd en is de elektrische step beschikbaar voor de volgende gebruiker. Een rit starten kost 1 euro, en de gebruiker betaalt daarna een bedrag per minuut. Iedere avond worden de Bird-steps van straat gehaald om te worden opgeladen en onderhouden, om de volgende ochtend voor 07.00 uur 's ochtends weer op de straat te worden gezet.

Voor Breda is de komst van Bird echter nog even wachten. De steps voldoen nog niet aan de eisen van het RDW.[l]