Deze woorden van Mandela passen volledig bij de Award, vinden Gert-Jan en Jos
Deze woorden van Mandela passen volledig bij de Award, vinden Gert-Jan en Jos Foto: Joyce van Zijl

Jos en Gert-Jan begeleiden jongeren bij The International Award for Young People

Iemand die onbaatzuchtig en langdurig bezig is voor anderen. Die zich inzet voor de maatschappij of die door zijn of haargedrag een voorbeeld is, terwijl zijn eigen weg ook niet zonder hobbels is. Dat is een Held van Breda. Maandelijks een verhaal van een bijzondere Bredanaar. Vandaag Jos Maessen en Gert-Jan Witteveen.

DOOR JOYCE VAN ZIJL

Ze vinden zelf dat ze niet in deze rubriek thuis horen, ze doen dit werk tenslotte niet volledig vrijwillig. Maar naast het aantal uren dat zij er van hun werkgever het Newmancollege voor krijgen, gaat er ook heel wat eigen tijd zitten in het begeleiden van jongeren die meedoen aan dit project. Dat doen ze al meer dan tien jaar, met als motivatie het inspireren van jongeren om over zichzelf en hun mogelijkheden na te denken en hen te helpen hun grenzen te verleggen. Zo dragen zij zeker bij aan een betere maatschappij.

Hun begeleiding heeft al vele tientallen jongeren geholpen om door henzelf gestelde doelen te bereiken en zo een Award te verdienen.

Maatwerk

Gert-Jan Witteveen hoorde van dit project via een collega (zie kader) en ging er samen met Jos Maessen op het Newmancollege mee aan de slag. “Hoewel het los staat van de school is dit natuurlijk wel een prima plek om het project bekend te maken. Wij geven een presentatie in alle derde klassen, ook voor de ouders. Iedere jongere tussen de 14 en 24 kan hieraan meedoen, ook als ze niet bij ons op school zitten. Ze bepalen zelf hun doelen, wij begeleiden hen daarbij en bespreken bijvoorbeeld of doelen wel realistisch zijn of wel grensverleggend genoeg. Want daar gaat het om: nadenken over waar je naartoe wil en over de manier waarop je daar wil komen. Er is veel doorzettingsvermogen nodig. Er zijn vier onderdelen: het doen van vrijwilligerswerk, zichzelf een sportieve uitdaging geven, een individueel talent ontwikkelen en meedoen en mede organiseren van een expeditie. “

Eigen initiatief

“Ze gaan zelf op zoek naar vrijwilligerswerk dat bij ze past, we hebben ook al regelmatig gezien dat ze dit ook na het project blijven doen. Het onderdeel sport is voor de ene jongere een makkie, maar voor een ander een hele stap. Het is geweldig om te zien als juist die laatste dankzij dit project toch in beweging komen. Bij het ontwikkelen van een individueel talent moet je denken aan leren gitaar spelen bijvoorbeeld. En als je dat wil en je hebt geen gitaar: hoe ga je ervoor zorgen dat je die wel hebt. De expeditie is de afsluiting, dat is een hele ervaring. Als ze het hele traject hebben doorlopen en dan uiteindelijk die Award krijgen is dat fantastisch, een geweldig moment. Op 29 november a.s. is er weer een uitreiking, in de Nieuwe Veste. Deelnemers vanuit diverse steden krijgen dan hier hun bronzen, zilveren of gouden Award uitgereikt. Een hoogtepunt in hun leven!”

Meer weten? Kijk op www.heldenvanbreda.nl voor een uitgebreider verhaal.[l]

The International Award for Young People is een programma dat is ontwikkeld in Groot Brittannië. Prins Philip is 60 jaar geleden met dit project begonnen om jongeren tussen de 14 en 24 jaar te stimuleren om zichzelf te ontwikkelen, grenzen te verleggen en actief een bijdrage te leveren aan de maatschappij.