Het konvooi vertrekt terug richting het Langendijk. FOTO TOM VAN DER PUT
Het konvooi vertrekt terug richting het Langendijk. FOTO TOM VAN DER PUT Foto: Tom van der Put

Een grote operatie voor het Amphia

BREDA - Het Amphia kan terugblikken op een geslaagde verhuizing. Afgelopen vrijdag verruilden 291 patiënten het oude Molengracht en het Langendijk voor de nieuwbouw. En zaterdag verhuisden ook de poliklinieken naar het nieuwe gebouw.

Al tijden werd er uitgekeken naar het moment waarop de nieuwbouw van het Amphia bij locatie Molengracht in gebruik kon worden genomen. Na drie jaar bouwen en maanden aan voorbereidingen was het vrijdag zo ver. Er werd een grote logistieke actie op touw gezet om zo'n veertig patiënten vanuit Langendijk naar Molengracht te vervoeren en ruim tweehonderd patiënten vanuit het oude gebouw van de Molengracht naar het nieuwe te brengen. Voor dat laatste werd de aorta gebruikt: een grote brede ondergrondse gang die het oude en het nieuwe Molengracht met elkaar verbindt.

Floor

De zeventien maanden oude Floor de Zwart kwam samen met haar vader Nick als eerste patiënt aan bij het ziekenhuis. Als welkom ontvingen zij een bloemetje van Olof Suttorp, voorzitter van de raad van bestuur van het Amphia Ziekenhuis. En op haar nieuwe kamer zaten de CliniClowns al op haar te wachten.

Er ging speciale aandacht uit naar de verhuizing van de kinderen en baby's. Het speciaal vervoer was voor de kinderen extra versierd met allerlei kleurplaten die ze vooraf zelf hadden kunnen maken. Op hun nieuwe kamers wachtte hen een warm welkom met knuffelberen en CliniClowns. Om 11.00 uur is de eerste baby in de nieuwe locatie geboren: Sven. Op Langendijk nam het Amphia afscheid van een jarenlange traditie aan bevallingen. De laatste baby werd daar om 08:10 uur geboren. Beide baby's maken het goed.

Grote operatie
Om alles voor elkaar te krijgen werden er 80 verhuizers, ruim 100 vrijwilligers, 5 motoragenten en 35 verkeersregelaars ingezet. "Om negen uur zijn we met de eerste wagen gaan rijden. Zeventien minuten later is deze aangekomen bij het Molengracht", vertelde projectleider Gerard Jacobs. "We lopen mooi op schema, dus daar ben ik trots op en tevreden mee." De gehele operatie is uiteindelijk zonder noemenswaardige problemen verlopen.

Rond 17.00 uur lagen alle patiënten in hun nieuwe eenpersoonskamer en waren de verpleegafdelingen in de nieuwbouw operationeel.[l]

Voor het Amphia is de tijd van werkzaamheden nog niet klaar. Nu patiënten hun intrek hebben genomen in de nieuwbouw, is het tijd om het oude gebouw onder handen te nemen. Dat wordt volledig gerenoveerd. Locatie Langendijk sluit eind 2021 definitief haar deuren. Op locatie Pasteurlaan in Oosterhout blijft er voor elk specialisme een polikliniek aanwezig en ook aan Trivium in Etten-Leur behoudt het Amphia diverse spreekuurfaciliteiten.

De 17 maanden oude Floor de Zwart is de eerste patiënt die aankomt bij het nieuwe ziekenhuis. FOTO ROBBERT TEMMEN