Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Voorlopig ontwerp Nieuwe Mark vastgesteld: groenere kade en afgeronde bochten

BREDA - Het voorlopig ontwerp voor het doortrekken van de Nieuwe Mark is af. Het college heeft het ontwerp ingediend bij de gemeenteraad, en vraagt de raad nu om geld beschikbaar te stellen voor de eerste fase van het project. Daarmee is weer een belangrijke stap gezet naar de realisatie van de rivier in het centrum van Breda. Het ontwerp is flink aangepast vergeleken met de eerste schetsen. Zo zijn de bochten minder hoekig gemaakt en de kades groener.

Ten opzichte van het eerste schetsontwerp kent het voorlopig ontwerp een behoorlijk aantal wijzigingen. Die zijn grotendeels het gevolg van opmerkingen die vanuit de raad en de stad zijn gemaakt op het schetsontwerp. Ten eerste is er veel gedaan aan vergroening, zowel op en aan de kademuren als vergroening van 'gevel-tot-gevel' langs de Nieuwe Weg / Markendaalseweg. Hierbij is extra aandacht uitgegaan naar een zo klimaatadaptief mogelijk ontwerp: bijvoorbeeld het zo optimaal omgaan met regenwater en hoe dat gebruikt wordt om de kadewanden nat te houden om de natuurontwikkeling op de kades te stimuleren.

Daarnaast is het verloop van de rivier veel natuurlijker dan de eerdere hoekige lijnen van het schetsontwerp. De vloeiende kadelijnen en afgeronde bochten maken het varen in de rivier veel overzichtelijker. Tenslotte is in het ontwerp veel aandacht uitgegaan naar de beleving van de rivier. Denk hierbij aan het toevoegen van lage kades en daarmee nieuwe wandelroutes, zoals onder andere onder de brug bij de Markendaalseweg.

Wethouder Paul de Beer is enthousiast: "Ik ben blij dat we met het vaststellen van dit voorlopig ontwerp een flinke stap vooruit zetten naar de daadwerkelijke realisatie van een bevaarbare stadsrivier. De Nieuwe Mark is samen met het park het centrale thema in de ontwikkeling van de Gasthuisvelden. We transformeren de Gasthuisvelden van een gebied waar je alleen mocht komen als je er ontboden werd tot een toffe, gastvrije plek waar je andere mensen wil ontmoeten".

Historie Nieuwe Mark

Op 21 maart 2017 stelde het college van burgemeester en wethouders het tracé van de Nieuwe Mark vast. Het college sprak toen ook de ambitie uit voor een bevaarbare rivier. De Bredase gemeenteraad gaf daarna de opdracht om het ontwerp van de rivier verder uit te werken. De raad vroeg daarbij aandacht voor zaken als klimaatadaptatie, ecologie en de beleving van de rivier. Ook vroeg de raad om te kijken naar de mogelijkheden van cofinanciering. Bij het maken van het voorlopig ontwerp zijn allerlei belanghebbenden betrokken. Bij het opstellen van het definitief ontwerp wordt die werkwijze doorgezet. Daarnaast maakt de gemeente bij het maken van het ontwerp gebruik van kennis in de vorm van kennis uit steden die vaker kades ontwikkelen (Drechtsteden / Rotterdam) en de samenwerking in het kader van het Europese GreenQuays-project, waar Breda deel van uitmaakt.

Het maken van het definitief ontwerp en de uitvoering van de Nieuwe Mark gaat in twee fases. De eerste fase loopt vanaf de Fellenoordstraat tot en met de Tolbrug bij de Haven (2020-2023). De tweede fase is de aanleg van de Nieuwe Mark in het Seelig Park en het maken van de Fellenoordbrug (2024-2026).

Seelig Park

Het voorlopig ontwerp is een ontwerp van de hele toekomstige rivier, dus ook van het deel in Seelig- Zuid in het beoogde toekomstige Seelig Park (fase 2024-2026). Het ontwerp van het nieuwe stadspark wordt later uitgewerkt in samenspraak met bewoners, ondernemers en toekomstig gebruikers. Hierin zal ook duidelijk worden welke elementen uiteindelijk in het ontwerp voor de rivier benodigd zijn, denk hierbij aan bruggen voor langzaam verkeer, steigers en zitelementen.