Vrijwilligers repareren een computer.
Vrijwilligers repareren een computer.

Een computer, je kunt niet zonder

TETERINGEN - Wie had dat een aantal jaren geleden gedacht dat je tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder computer kunt? Steeds meer zaken worden via de digitale snelweg geregeld. Dat is in Nederland zo, maar ook in Afrika. Geef in de decembertijd niet alleen een presentje aan familie of vrienden, maar schenk nu via Tools To Work uit Teteringen een geldbedrag en zorg dat mensen een betere kans krijgen op een goed bestaan.

Voor mensen in Afrika biedt een computerkansen. Dit geld in het onderwijs, de gezondheidszorg, landbouw en de zakenwereld. En een internetaansluiting biedt vervolgens volop mogelijkheden. Net zoals wij hier in Nederland die mogelijkheden gebruiken voor werk, sociale contacten en onderwijs. Via computers in gemeenschapscentra blijkt voor boeren zeer relevante informatie (zoals marktprijzen en de weersverwachting) verspreid te kunnen worden.

De Afrikanen hechten veel waarde aan familierelaties. Mensen wonen vaak ver uit elkaar, de afstanden zijn groot en de wegen zijn slecht. Brieven versturen duurt dagen tot weken, maar een e-mailtje is zo verstuurd.

Naast familiecontact wordt de computer ook gebruikt om een zaken te doen. Zakenlieden die eerst naar de stad moesten lopen, kunnen nu met rechtstreeks met de afnemer onderhandelen over de prijs of controleren of de nieuwe grondstoffen al geleverd zijn.

Ook de gezondheidscentra op het platte land maken waar mogelijk gebruik van computers en internet. Dit helpt bij het vaststellen van een diagnose en medicijnen kunnen makkelijker in de stad gekocht worden.

Werk dankzij computer

Joseph Charicha richtte in West-Kenia een stichting op waarmee hij mensen, die ogenschijnlijk geen toekomst hadden, er wel een kan bieden. Dat deed en doet hij met steun van Tools To Work. Hoseah Kiplang’at is zijn trots. Hoseah kreeg via de stichting van Joseph computerlessen. En dit heeft hem zoveel gebracht. Dankzij deze kennis is hij sterk, creatief en zelfbewust geworden. En een ondernemer. In zijn winkel, tevens studio, tevens kantoor vertelt hij er over: “Door Joseph zit ik nu hier, dat zal ik nooit vergeten. Ik maak nu websites, help scholen met het onderhoud van hun computers en help studenten om zich in te schrijven voor een opleiding. ” Hoseah kreeg dus dankzij een computer van Tools To Work kans op een beter bestaan.

Geld nodig

Steeds meer mensen in Afrika gaan de computer gebruiken. Volgens de Verenigde Naties gaat het om dit moment om bijna 25 procent van de bevolking. Door het uitbreiden van de draadloze netwerken kunnen in de toekomst meer mensen over een internetverbinding beschikken. Dan is het van groot belang dat mensen meer verstand krijgen van computerapparatuur. Daarom wordt er op vakscholen steeds meer ICT-onderwijs gegeven. Maar er zijn nog niet voldoende computers voor het onderwijs. Men heeft in Afrika dringend laptops en computers nodig.

Geen computer

Alex gaat in 2020 een opleiding volgen aan de ambachtsschool. Hij komt uit een gezin met vijf kinderen. In de Oogsttijd helpt hij zijn familie mee met het binnenhalen van de gewassen. In de tijd die over is, gaat hij naar school. Hij krijgt nu de kans een vervolgopleiding te doen. “Om mij in te schrijven bij de school moest ik digitaal formulieren invullen. Dat kon alleen in een internetcafé vijftien kilometer van mijn woonplaats. Ik kon nu de enige fiets van ons gezin gebruiken om er te komen, maar hoe moet dat straks?” Elke school zou ICT-onderwijs moeten kunnen aanbieden zodat ook jongeren mee kunnen doen in de wereld van nu. Maar door gebrek aan middelen en materiaal krijgen mensen zoals Alex niet de mogelijkheid om achter een computer te gaan zitten. En zo ontstaat er een verschil in niveau tussen Afrika en de Westerse landen.

Deskundig

Gelukkig krijgt Tools To Work regelmatig computers, laptops en de daarbij horende zaken binnen. Die krijgen ze via bedrijven en mensen wiens computer kapot is, of omdat die worden vervangen door nieuwere spullen. In de werkplaats in Teteringen kijken deskundigen de apparaten na, schonen de harde schijven op en repareren ze waar nodig. Hierna worden ze in containers verscheept. Hoewel het om spullen gaat die Tools To Work krijgt, kost het ongeveer 175 euro om de boel op te knappen en te versturen. Voor dat geld is Tools To Work afhankelijk van giften.

In de eindejaarstijd, waarin wij elkaar vaak iets schenken, willen mensen vaak ook mensen die het minder goed getroffen hebben, iets gunnen. Via Tools To Work kunt u een dergelijk gebaar maken. Dat kan al vanaf 25 euro. Hiermee geeft u mensen op het zuidelijk halfrond een betere kans op een goed bestaan. Geef via www.toolstowork.nl/help-scholen-in-afrika-aan-computers. [l]