enkele deelnemers vanTaalvriend locatie Vredenbergh.
enkele deelnemers vanTaalvriend locatie Vredenbergh. FOTO NAIMA AADMI

Project De Taalvriend ontvangt €10.000 van Oranje Fonds

BREDA - Een samenwerking tussen Stichting Welkomsttaal Breda en GGD West-Brabant heeft een bijzonder project opgeleverd: De Taalvriend brengt nieuwkomers en ouderen bij elkaar. Wekelijks gaan nieuwkomers op bezoek bij ouderen in een zorginstelling.

Het is dinsdagmiddag bij een van de meewerkende zorginstellingen. In de activiteitenruimte zien we een bijzondere mix van mensen en horen we gepraat en gelach. Op de locatie Molenstaete wonen mensen met dementie. Dat geeft een bijzondere lading aan het project; het voorstelrondje waarmee op een nieuwe locatie altijd wordt begonnen, vindt hier wat vaker plaats. Geen probleem voor de nieuwkomers, zij vertellen graag nog een keer hoe ze heten. De toolbox (spelletjesdoos) staat altijd klaar en als nog niet alle bewoners door de zorgmedewerkers gebracht zijn, halen de nieuwkomers, die inmiddels de weg binnen het complex goed kennen, de deelnemers op. Er komen gesprekken op gang via praatplaten, pim pam pet of andere spelvormen. De ouderen en deelnemers genieten. Zo horen we regelmatig quotes als: “Ik kan hier beter Nederlands praten dan op straat.” (nieuwkomer); “Ik heb hier geen familie, nu zijn jullie mijn familie.” (nieuwkomer); “Wat spreek je al goed Nederlands.” (oudere); “Ik vind het zo fijn dat ik hier mag komen.” (oudere).

De Taalvriend brengt twee kwetsbare groepen met elkaar in contact en creëert een omgeving waarin beide groepen iets voor elkaar kunnen betekenen. De nieuwkomers ontwikkelen zichzelf en hun taal, voor ouderen heeft het project een positief effect op de gezondheid. Daarnaast wordt het netwerk van de zowel de nieuwkomer als de oudere vergroot.

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds. [l]