Zilver voor Nikola en brons voor Akua. FOTO NADINE NOORLOOS
Zilver voor Nikola en brons voor Akua. FOTO NADINE NOORLOOS Nadine Noorloos

Succesvolle eerste kwalificatie voor turnsters BredaGym

BREDA - Afgelopen weekend werd de eerste kwalificatie voor de 6e en 3e divisie geturnd in het Laco Sportcentrum in Zierikzee. Voor BredaGym waren ruim 40 turnsters afgereisd om hieraan deel te nemen. Tijdens deze wedstrijd konden de turnsters zich plaatsen voor de regiofinale van Zuid-West Nederland. Een groot aantal turnsters slaagde hierin door het behalen van een podiumplaats.

De eerste wedstrijd werd er geturnd in de Instap D3 en de Jeugd H. Voor de Instap D3 was het nog even wennen op zo’n grote wedstrijd. Isis Broeken kwam tot een 7e plaats. Aliza Kuipers volgde met een 8e plaats. Zosja Jacobs werd 9e en Ize Duerinck werd 10e. Lowe Diepstraten wist de 12e plek te behalen en het rijtje werd afgesloten met Liza Mathijssen op een 16e plaats en Nova Mommers op een 17e plaats. De Jeugd H kent de routine van een wedstrijd al wat meer en dat bezorgde Kikkie van der Burgt een gouden medaille en Shirene Masrour een zilveren medaille.

In de tweede wedstrijd kwam de Instap N3 in actie. Fleur Kuckelkorn, Sofija Stanisavljevic en Faye de Beet turnen voor het eerste jaar officiële wedstrijden van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. De voorbereidingen gingen niet geheel vlekkeloos, maar de drie jonge turnsters lieten al mooie oefeningen zien. Faye werd met een klein verschil van het podium 4e. Sofija en Fleur werden netjes 12e en 13e.

Ook de Jeugd 3e divisie mocht turnen in de tweede wedstrijd van de dag. Lindsey Stevens en Nikola Borgosz zijn dit seizoen gepromoveerd vanuit de 4e divisie. Beiden lieten ze zien dat ze in dit niveau thuishoren. Lindsey had wat pech bij brug en eindigde daardoor op een 16e plaats. Nikola wist zelfs het zilver te winnen. Voor de bronzen medaille mocht Akua Tabiri naar voren komen en zij werd op de voet gevolgd door Femke Stoof die een 4e plaats behaalde.

In de Jeugd N4 turnen ook twee turnsters die dit seizoen zijn gepromoveerd. Na een overwinning op de districtsfinale vorig jaar, was de stap naar een niveau hoger een logische keuze voor Nikki Broeders en Roos van der Feer. Beide turnsters lieten zien dat ze ook op dit niveau prima meedraaien. Roos werd 5e en Nikki kreeg het zilver omgehangen.

De groep die werd gekweld door ziekte en blessures was de Junior 3e divisie. Van de vijf turnsters konden maar twee meisjes aan de start verschijnen. Puk van der Eijk had een tegenvaller aan het begin van de wedstrijd toen haar anderhalve schroef op vloer niet wilde lukken, maar turnde wel een zeer strak uitgevoerde flikflak op balk. Hierdoor werd zij uiteindelijk 7e. Feline van Binsbergen wist de jury te overtuigen met prachtige beenspreiding en mocht het zilver in ontvangst nemen.

In de laatste wedstrijd van de dag kwamen alle pupillen en senioren uit. Pupil 1 N3 turnster Fayley van Vugt turnde vooral op vloer zeer verdienstelijk en kwam tot een 11e plaats. Saar IJsselmuiden heeft afgelopen week aangepast moeten trainen, vanwege ziekte. Hierdoor kwam er niet uit wat erin zit. Zij werd 13e. Julia Bastiaansen kwam tot een 11e plaats met een zeer goede sprong en Marchien van Hooijdonk behaalde een 4e plaats met maar 0,025 verschil van het podium. Lieve Staal mocht het podium betreden en kreeg een bronzen medaille.

De senioren zaten in een groot deelnemersveld met maar liefst 35 deelnemers. Om hier een medaille te verdienen moeten je oefeningen perfect zijn. Rosalie Donkersloot, Nieke van der Horst, Fiona Lanser, Loes Crezee en Carmen Kentrop lieten zien dat ze goede vooruitgang boeken, maar zullen nog moeten werken om ook in de top mee te kunnen draaien. Mariëlle Tange, uitkomend voor MTV Middelburg, maar ook tweemaal per week trainend bij BredaGym, turnde wel naar een podiumplaats. Zij kreeg de zilveren medaille.