Langer thuis wonen (met dementie)

ETTEN-LEUR - Op 21 januari is er een voorlichtingsbijeenkomst langer thuis wonen “met dementie” in het Turfschip in Etten-Leur. De bijeenkomst begint om 13.30 uur. Deze bijeenkomst is bedoeld voor senioren en mantelzorgers en is tot stand gekomen door een samenwerking van verschillende instanties uit Etten-Leur zoals Alwel, Surplus, het Centrum voor wonen en Markvliet Netwerk Notarissen uit Oudenbosch, met medewerking van de Gemeente Etten-Leur en KBO Leur.

Programma

Opening (wethouder Jan Paantjes), Informatie Dementie (Dhr. Cor Hammen).

Pauze.

Kees Konings (centrum voor wonen), Notaris Robert van Dorresteijn (Markvliet Netwerk Notarissen).

Dan is er tijd voor het stellen van vragen aan de diverse panelleden. Het panel bestaat uit: Annemarie Hector (WMO loket), Wendy Brugman (casemanager Dementie), Marleen Kooijman (edoma ergotherapie), Christianne Joosen (huisartsenteam). In de zaal zijn voor vragen aanwezig: Jettie van Agtmaal (informele zorg van Surplus), Marianne v.d. Kerkhof (ALWEL), Linda Deckers (Dementalent van Surplus).

Opgave

De grote opgave van de samenleving de komende 15 jaar? Het langer thuis wonen van een groeiend aantal mensen met dementie. Wat zijn de mogelijkheden in de woning en woonomgeving om hun zelfredzaam en autonomie zo veel mogelijk te behouden? Aanpassingen in huis kunnen helpen om het zelfstandig wonen voor een persoon met dementie gemakkelijker te maken. Hierbij gaat het om een veilige woning, die herkenbaar is, vertrouwd voelt en waarin de bewoner met dementie zich gemakkelijk kan oriënteren en vrij kan bewegen. Deze aspecten zijn van belang voor het behoud van de zelfredzaamheid en autonomie van de persoon met dementie.Aan de andere kant helpen aanpassingen bij het voorkomen van overbelasting van de mantelzorgers van dementerenden: diens partner, kinderen en andere direct betrokken. Als mensen met dementie in staat zijn om zelf spullen te vinden en de omgeving te herkennen, vermindert dit de zorg en stress bij hun mantelzorgers.

Levenstestament

Wat is een levenstestament en heb ik dat nodig? Mensen leven langer en zijn in de laatste fase van hun leven soms langdurig ziek. Ook hebben veel ouderen geld, of een eigen huis. Daardoor neemt de behoefte aan levenstestamenten toe. In een levenstestament leg je vast wat er moet gebeuren als jij zelf niet meer tot handelen in staat bent. En je legt ook vast wie er namens jou mag handelen. Die persoon geef je een volmacht.

Hebben echtparen eigenlijk wel een levenstestament nodig? Als een van de twee in een ziekenhuis terecht komt, zullen de artsen vanzelf met de partner overleggen over de behandeling. En wanneer alle bankrekeningen en/of-rekeningen zijn, kan de ene partner geld blijven opnemen zonder toestemming van de andere partner. Maar als een van de partners een bedrijf heeft, kan de andere partner hem of haar niet zomaar vervangen bij officiële handelingen. Dan is er meestal een machtiging nodig en kan een levenstestament nuttig zijn. Als een van de partners dement is, benoemt de rechter een bewindvoerder. Dan heeft de andere partner voor niet alledaagse transacties, bijvoorbeeld een grote schenking aan de kinderen, toestemming nodig van de bewindvoerder. Die moet op zijn beurt jaarlijks verantwoording afleggen aan de rechter. Dan kan het zomaar gebeuren dat de rechter niet akkoord gaat met de schenking, omdat schenken geen aantoonbare traditie was in het gezin. Met een levenstestament waarin partners elkaar machtigen kun je dat voorkomen. [l]