Oecumenische viering in het kader van de Week van de Eenheid

ETTEN-LEUR - Op zondag 20 januari zal er in de Baai een oecumenische viering worden gehouden. Wereldwijd komen in deze derde januari-week christenen van verschillende kerkgenootschappen bijeen om samen te bidden, te zingen, te luisteren en hopelijk weer geïnspireerd de wereld in te gaan om te werken aan Gods Koninkrijk.

En wereldwijd wordt als teken van verbondenheid uitgegaan van een zelfde liturgie. Het thema van deze dienst is: "Recht voor ogen" gebaseerd op de oproep om recht te zoeken in het Bijbelboek Deuteronomium. Dit keer is de liturgie gemaakt door christenen uit Indonesië.

De kerken in Indonesië vinden het belangrijk het recht voor ogen te houden als basis voor hun eenheid. Ze hebben ervaren in hun land hoe onrecht zorgt voor verdeeldheid en exclusiviteit. Dit terwijl de samenleving voorheen juist gekenmerkt werd door samenwerking en solidariteit. Deze thematiek sluit prachtig aan bij de Week van Gebed voor de eenheid.

Echter wij vieren hier in Nederland, we vieren dus in onze eigen taal en nemen onze eigen liturgische gebruiken mee.

In Etten-Leur gaat de traditie van een gezamenlijke viering op de derde zondag van januari terug naar de jaren 80 van de vorige eeuw. Dit jaar is deze viering in De Baai en is voorbereid door het Oecumenisch Overleg. Voorgangers zijn pastoor Ton Willemsen en Ds. Ellen van Sluijs. Het kerkkoor van De Baai verleent haar medewerking. In deze dienst zal gecollecteerd worden voor het ZWO-project wederopbouw van Palu/Midden Sulawesi, het gebied in Indonesië dat eind september getroffen is door een aardbeving en tsunami.

Voor het eerst zal er in deze week ook een gebedsestafette gehouden worden op verschillende locaties in Etten-Leur en Rijsbergen.

Tijden en locaties:

Zondag 20 januari 10.00 uur: Protestantse Gemeente De Baai, Baai 154, Etten-Leur.

Maandag 21 januari 19.00 uur: Christengemeente De Hoeksteen, Het Turfschip, Schipperstraat 2, Etten-Leur.

Dinsdag 22 januari 19.00 uur: NGK Diakonia, Gommersstraat 87, Rijsbergen.

Woensdag 23 januari 19.00 uur: Mariaparochie, Lambertuskerk, Markt Etten-Leur.

Donderdag 24 januari 19.00 uur: Protestantse Gemeente De Baai, Baai 154, Etten-Leur.

Vrijdag 25 januari 19.00 uur: Ichthus Evangelische Gemeente, Dreef 52, Etten-Leur.

U bent van harte welkom bij deze vieringen! [l]