links Cia Smulders, rechts Janne Lemstra tijdens de Pagnevaart-cross
links Cia Smulders, rechts Janne Lemstra tijdens de Pagnevaart-cross Paul van Dongen

Achilles drie Brabantse cross-kampioenen rijker

ETTEN-LEUR - De Pagnevaart-cross van zondag 6 januari was niet alleen het 4e onderdeel van het ARWB-crosscircuit. De organisatie was ook gevraagd het Brabants Kampioenschap cross in hun wedstrijd te integreren.

Helaas leeft zo’n kampioenschap niet bij de meeste hardlopende Brabanders, want van de iets meer dan 300 wedstrijdatleten was slechts 22,5% afkomstig uit een andere Brabantse regio. Dan meestal nog van verenigingen van de naastgelegen regio Midden-Brabant. Desondanks telde deze regionale cross inclusief recreatielopers 350 deelnemer.

Veertig Achilles crossers

Van de wedstrijdlopers waren er 40 lid van Achilles, drie daarvan wisten hun wedstrijd (in de eigen categorie) te winnen. Het opvallendst was de zege die Janne Lemstra behaalde. Deze B juniore van Achilles liet haar hardlooptalent al een beetje zien tijdens de Van Oers Brabant Marathon, waar deze 15-jarige de 5 kilometer won in 20:13. Nu in de Pagnevaart-cross was de loopster al haar categoriegenoten te snel af. Met een gemiddeld tempo van 3:55 min/km eindigde zij driekwart minuut voor nummer twee.

De andere twee titels werden behaald door oude bekenden: Toon Heeren en Kees Lazeroms. Deze masters waren master in hun eigen leeftijdsklasse. De stylist uit Sint Willebrord had zelfs 2,5 minuut voorsprong op de crosser die een treetje lager op het podium van de M45 naast hem stond na afloop. Ook de zege van Kees kwam geen moment in gevaar, want de pupil van Tonio de Jong kwam negentig tellen eerder over de eindstreep dan zijn naaste concurrent bij de M55-ers.

Nog drie Achillesatleten liepen zich in de prijzen: Cia Smulders werd tweede bij de V55 en Ruben Galjon derde bij de jongens B junioren. Helaas hadden deze crossers maar weinig tegenstand, resp. 1 en 2 concurrenten. Dat kon Sophie van Gurp niet zeggen, zij moest het opnemen tegen achttien andere D juniores en dit Achilles meisje kon uiteindelijk op een kwart minuut van de winnares een mooie derde plaats pakken.[l]