Elvera Maas zet zich in voor de veteranen in West-Brabant. FOTO TIES STEEHOUWER
Elvera Maas zet zich in voor de veteranen in West-Brabant. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

'Help veteranen aan plek voor inloophuis'

ETTEN-LEUR - Een eigen inloophuis voor veteranen in West-Brabant. Dat is volgens voorzitster Elvera Maas van Veteranen West-Brabant broodnodig. Per maand zijn er nu twee inloopmomenten voor mensen met een defensieachtergrond en (oud)-politiemensen in Etten-Leur, maar deze doelgroep heeft dringend een eigen plek nodig.

DOOR MONIQUE JANSEN

"We zijn ongeveer een jaar geleden opgestart met de inloopmomenten. Daar komen steeds meer veteranen op af, maar we missen echt een vaste locatie", vertelt Maas. De oud-militairen en politieagenten zijn volgens haar een bijzondere doelgroep. Vaak zijn ze meerdere keren op uitzending geweest naar het buitenland. Daar kwamen ze terecht in oorlogsmissies. Velen van hen maakten daarbij traumatische ervaringen mee en kregen te maken met een posttraumatisch stresssyndroom.

Nazorg

"Nederland kent de Veteranenwet. Daarin is nazorg geregeld voor militairen die in het buitenland hebben gediend. Helaas blijkt de hulp in de praktijk niet altijd te voldoen. Zo zijn er lange wachttijden", geeft Maas aan. Een regionaal inloophuis kan wèl direct hulp bieden. Zo blijken veel veteranen behoefte te hebben om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. In de praktijk stuit Maas op welwillendheid bij gemeenten, maar krijgt ze de reactie dat veteranen ook gebruik kunnen maken van een buurthuis: "Deze groep moet zich juist thuis kunnen voelen in een eigen omgeving waar weinig prikkels zijn. In een inloophuis kunnen ze ook altijd terecht voor een luisterend oor."

Veteranen Search Team

Veteranen ontmoeten elkaar graag. Zij zetten bijvoorbeeld ook hun kennis en ervaring bij het zoeken naar vermiste personen in Nederland. Na de verdwijning van de Utrechtse Anne Faber in 2017 meldden zich 400 veteranen aan die mee hielpen speuren. "Daaruit is het Veteranen Search Team ontstaan. Zij worden ingezet op vraag van de politie. Dat is al zeker tien keer gebeurd", geeft Maas aan. Deze vrijwilligers doen niet alleen nuttig werk, maar vinden het ook fijn elkaar op deze wijze te ontmoeten.

Zoektocht

Elvera Maas heeft inmiddels voldoende vrijwilligers bij elkaar die het inloophuis graag willen runnen. Ze zoeken in de buurt van de gemeenten Etten-Leur, Moerdijk en Roosendaal. "Het zou prachtig zijn als we op zo'n locatie activiteiten kunnen organiseren. Ik heb andere inloophuizen bezocht in Nederland. Je ziet de veteranen daar gewoon helemaal opleven. Laten we dat ook in West-Brabant regelen!"[l]

De Veteranen West-Brabant biedt nu twee keer per maand ruimte om elkaar te ontmoeten. Dat is op elke tweede vrijdag van de maand van 19.30 tot 21.30 bij rugbyclub REL en elke vierde zondag van de maand bij Jachthaven de Turfvaart van 11.00 tot 13.00 uur in Etten-Leur.