Thuis laten bezorgen paspoort wordt duurder

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur verhoogt de kosten om een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs te laten thuisbezorgen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Voorheen werd een bijdrage gevraagd van 5,45 euro gevraagd per document, maar dat wordt 7,50 euro. Het thuisbezorgen van de identiteitspapieren maakt onderdeel uit van een pilot die sinds 2017 loopt. Uit onderzoek blijkt dat veel inwoners van Etten-Leur het makkelijk vinden dat zij niet apart naar het stadskantoor hoeven om de gevraagde passen op te halen. Daarbij gaat het onder meer om ouderen, jonge gezinnen en mensen met een baan buiten Etten-Leur. Daarentegen is er ook een groep die er juist bewust voor kiest om de papieren wel zelf op te halen. Sinds januari dit jaar gebeurt dat voornamelijk op afspraak.

Evaluatie

De gemeente werkt met het thuis laten bezorgen van de identiteitspapieren niet-kostendekkend. Het brengen van bijvoorbeeld een paspoort kost officieel 15 euro. Dat betekent dat Etten-Leur de helft van de benodigde kosten per bezorging zelf bijlegt. Eind 2023 volgt een nieuwe evaluatie van de service. In de tussentijd volgen meerdere klanttevredenheidsonderzoeken waarbij wordt bijgehouden wat de inwoners van de service vinden. Mogelijk stijgen de bezorgkosten vanaf 2024 opnieuw. Die komen overigens bovenop de leges die voor de aanvraag van een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs worden gevraagd.[l]