Hertog Jan I van Brabant en zijn echtgenote.
Hertog Jan I van Brabant en zijn echtgenote.

Lezing 'De Geschiedenis van Brabant' in de Van Goghkerk

ETTEN-LEUR - In de Van Gogh kerk Etten-Leur verzorgt Wouter Loeff, historicus en schrijver van ‘De kleine geschiedenis van (Noord)-Brabant’, een lezing over de geschiedenis van onze provincie. Deze vindt plaats op donderdag 14 februari.

Van jagers-verzamelaars als eerste bewoners, naar latere stammen die kwamen en weer verdwenen. Maar er zijn, ook uit die eerste tijden, allerlei overblijfselen bewaard gebleven. Veel later gaat Brabant op in het Romeinse Rijk en vervolgens in het rijk van Karel de Grote. De Lotharingers komen, en met hen de graven en hertogen van Leuven, waaronder hertog Jan, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van Brabant. Daarna kende Brabant een bloeiperiode onder de Bourgondiërs: het hertogdom Brabant vormde met steden als Gent, Leuven, Brussel, Antwerpen, Breda en ’s Hertogenbosch een brandpunt van bestuur, cultuur en economie. Op hun beurt werden de Bourgondiërs opgevolgd door de Habsburgers en kwamen we in het grote Spaanse rijk, met de opstand als gevolg. Na de vrede van Münster kent Brabant, intussen verdeeld, een lange periode van verval, tot we in Franse handen komen. Al die graven, hertogen en koningen hebben een eigen stempel gedrukt op Brabant. En daarvan is nog veel te zien. Hebt u trouwens wel eens gehoord van het Echtreglement, of van de slag bij Strijbeek?

En langzamerhand verandert Brabant. De groeiende industrie en het katholicisme gaan zorgen voor een nieuwe ordening van de samenleving. Na wereldoorlog 2 zijn die veranderingen versneld verder gegaan. En op dit moment kent iedereen de High Tech Campus Eindhoven en hightechbedrijf ASML.

In de loop van de geschiedenis is Brabant steeds opnieuw ingevuld. Wat voor een landschap was het hier in Brabant, en waar leefden de mensen van in de verschillende periodes? Zijn er verschillen tussen West- Midden- en Oost- Brabant? Wouter Loeff neemt u mee op deze reis door de geschiedenis, gaat in op de belangrijke ontwikkelingen, wijst op overblijfselen uit elke periode en wat die te zeggen hebben.

“Als je meer weet van Brabant, dan zie je ook meer”.

Wouter Loeff is historicus en schrijver, met een grote interesse in de geschiedenis van Brabant, maar ook in de verhalen en getuigenissen van mensen.

De aanvangstijd van de lezing is 19.30 uur. Eindtijd is 21.00 uur. [l]