Winterse illustratie van Marten Toonder uit 1989. FOTO MARTEN TOONDER
Winterse illustratie van Marten Toonder uit 1989. FOTO MARTEN TOONDER marten toonder

Het werk en leven van Marten Toonder te zien in het Nederlands Drukkerij Museum

ETTEN-LEUR - In februari is het Nederlands Drukkerij Museum, gevestigd Leeuwerik 8 te Etten-Leur, naast de gebruikelijke weekopenstelling, ook op 2 zondagen geopend, nl. op 3 en 17 februari.

Na de geslaagde en drukbezochte opening van de tentoonstelling “Marten Toonder -een uniek dubbeltalent-“ door zijn kleinzoon Irwin Toonder is nu het moment gekomen voor “het grote publiek” om het werk en leven van Toonder te komen bewonderen. Verschillende delen van Toonders leven worden op een duidelijke en professionele wijze uitgelicht.

Daarnaast zijn er unieke originele illustraties te zien, zoals bij het item “het plakboek van Rommeldam”. In Oisterwijk heeft een Madurodamversie van Rommeldam (de stad waar Heer Bommel vlak bij woonde) bestaan. Dit miniatuurstadje werd geopend op 29 juni 1955. Al in 1959 hield het stadje op te bestaan.

Bij de ontmanteling van dit miniatuurstadje werd een oud plakboek gered uit de container. In 2017 werd het geschonken aan het Marten Toondermuseum de Bommelzolder te Zoeterwoude. Groot was de verrassing dat het plakboek naast schetsen, foto’s en ontwerpen ook een aantal originele tekeningen van Toonder Studio’s bevatte, die gebruikt zijn voor de voorpagina’s van het jeugdblad Tom Poes Weekblad, dat verscheen van 1947 tot 1951.

Deze originele illustraties zijn nog nooit eerder tentoongesteld en nu dus een primeur op de tentoonstelling in het Nederlands Drukkerij Museum

Op de begane grond bevindt zich de drukkerszaal met werkende drukpersen en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken op een 200 jaar oude drukpers. Hoe een drukkerijtje gerund werd in de 20e eeuw is te zien in “het oude drukkerijtje” uit de 50er jaren, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.

Kinderen gaan bij een bezoek aan het museum “aan het werk” met losse letters en diverse drukpersen. Een doe-museum dus.

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag- t/m vrijdagmiddag en op de zondagen 3 en 17 februari van 13.00 tot 16.30 uur.

Meer informatie over het museum is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu. [l]