Op zaterdag 23 februari staat een bezoek aan het Tongerlohuys in Roosendaal op het programma. FOTO PIET PAANTJENS
Op zaterdag 23 februari staat een bezoek aan het Tongerlohuys in Roosendaal op het programma. FOTO PIET PAANTJENS Piet Paantjens

Tentoonstelling 'Religieus Erfgoed' in de Lambertuskerk

ETTEN-LEUR - In de maand februari kan in de Lambertuskerk nog de tentoonstelling ‘Religieus Erfgoed’ worden bezocht. Het liturgische jaar is uitgebeeld aan de hand van de verschillende kazuifels. Het katholieke leven wordt doorlopen van het doopsel tot aan de begrafenis.

Zo is er onder andere een doopjurkje van meer dan honderd jaar oud, huwelijksakten, bijzondere monstransen en de unieke altaarkast. De tentoonstelling is elke woensdag, zaterdag en zondag geopend van 13.00 – 16.00 uur. Men kan dan op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezoeken. Voor onze Heemkundekring Jan uten Houte, de KBO Etten en KBO Leur zijn er drie middagen gereserveerd waarbij onder leiding van gidsen een rondgang door de tentoonstelling wordt gemaakt. De entree, koffie en thee zijn gratis.

De georganiseerde bezoeken zijn in februari op dinsdag 12, woensdag 13 februari en donderdag 21 februari. Parkeren kan gratis op het voorterrein van de Lambertuskerk aan de Markt. Aanmelden voor een van deze georganiseerde bezoeken in februari kan tot 10 februari via de aanmeldformulieren ‘Religieus Erfgoed EL’ bij de KBO’s. Men kan zich ook aanmelden via de mail info@janutenhoute.nl.

Inloopavond genealogie

Op de inloopavonden op 6 februari en 13 maart kan men tussen 19.30 tot 22.00 uur weer terecht in het Streekmuseum Etten-Leur aan de Markt 59 voor alle informatie en hulp op het gebied van genealogie/ stamboomonderzoek. Deskundige vrijwilligers van de Heemkundekring zijn dan aanwezig om u te helpen bij het gestructureerd zoeken naar zaken voor uw stamboom. Toegang is gratis, alleen voor de drankjes wordt een kleine vergoeding gevraagd. Voor de inmiddels gescande bidprentjes kan men terecht op www.hetgeheugenvanettenenleur.nl. Ook daarover kan men op de inloopavonden alle informatie krijgen.

Bezoek Tongerlohuys in Roosendaal

In het vernieuwde Tongerlohuys beleef je het verhaal van Roosendaal. Vijf iconen nemen je mee door de geschiedenis van stad en streek. Laat je vertederen door het Liga-meisje, zegenen door meneer pastoor, op sleeptouw nemen door de conducteur, toespreken door burgemeester Schoonheijt en verrassen door een steeds wisselend 5e icoon. Op deze manier wordt het verleden gelinkt aan het heden, waardoor je een voortdurend wisselende invalshoek te zien krijgt. Onze Heemkundekring gaat met gidsen door de Roosendaalse Historie van 751 jaar. Waarbij bijzondere aandacht aan het religieuze leven van de Norbertijnen, de turfnijverheid en het knooppunt in de agrarische samenleving die langzamerhand verandert in het industrieel knooppunt in de regio met de suikerindustrie, de KaVeeWee, de VERO en de Biggelaar, vanaf 1854 het knooppunt van spoorwegen en niet te vergeten de eigen schuttersgilden.

Op zaterdag 23 februari vertrekt de bus vanaf ’t Turfschip om 13.15 uur en vanaf De Linde om 13.30 uur. Rond 17.00 uur zijn we weer terug. Meer informatie op www.tongerlohuys.nl. Over de reis zelf op www.janutenhoute.nl. Deelnamekosten zijn voor leden van de KBO Etten van de KBO Leur en van Heemkundekring Jan uten Houte hetzelfde. Deelnemers met een Museumjaarkaart krijgen €5,00 korting. Aanmelden kan tot 20 februari! Bij KBO Etten en KBO Leur. Men kan zich ook aanmelden via de mail info@janutenhoute.nl.

Bezoek Mastboomhuis en Laurentiuskerk

Op donderdag 28 maart is er gelegenheid om twee bijzondere gebouwen in Oud Gastel te bezoeken. Vertrek om 13.00 uur bij de Linde. Terug om 17.30 uur. Aanmelden hiervoor kan tot 25 maart. Meer informatie op www.janutenhoute.nl. [l]