Molen de Lelie. FOTO JACK KONINGS
Molen de Lelie. FOTO JACK KONINGS Jack Konings

De Lelieloop zorgt voor wind in de zeilen

ETTEN-LEUR - Ieder jaar organiseert atletiekvereniging Road Runners E-L (RREL) de Lelieloop. Een deel van de opbrengst komt, zoals gebruikelijk, ten goede aan Molen De Lelie. De Lelieloop wordt altijd gehouden op tweede Pinksterdag is laagdrempelig en vooral gezellig. Kinderen kunnen hun eigen kleine ronde lopen en de volwassenen de 5 of 10 km. Ook is er sinds kort de familieloop.

Bij alle afstanden loopt het parcours dwars door de molen en dit is al jaren voor iedereen een bijzondere gewaarwording. Met RREL wordt gekeken waar het geld aan besteed wordt. Dat is bij Molen De Lelie een tastbaar doel zoals in het verleden de bouw van een buil om bloem uit het meel te halen en een mixer om verschillende meel- en bloemsoorten beter te kunnen mengen.

De Lelieloop van 2018 heeft ervoor gezorgd dat samen met andere schenkingen één van de vier zeilen kan worden vervangen.

De zeilen van de molen zijn alweer twintig jaar oud en aan vervanging toe. De aanschaf is duur, één zeil kost rond de 900 euro. Omdat de molen afhankelijk is van donaties en de verkoop van zijn producten, is het moeilijk het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen om de kosten te dekken. Iedere vorm van schenking is daarom zeer welkom. Het team van de molen doet al gedurende twintig jaar bijna al het onderhoud zelf. Maar soms is professionele hulp van bijvoorbeeld een molenmaker, een schildersbedrijf en, zoals nu, een zeilmaker onontbeerlijk. “We zijn trots op de bezoekers die wij mogen ontvangen. In 2018 waren dat er 1.800 die ook daadwerkelijk naar boven zijn gegaan om de molen te zien werken. We hebben in dat jaar weer meer kunnen malen en alles kunnen verkopen” aldus molenaar Fer van Bergen. Het was tevens een recordjaar voor het malen van meel. Meer dan 6.500 kg werd er geproduceerd. Alle producten die verwerkt en verkocht worden, worden in Etten-Leur en omgeving geteeld. Het hele jaar door vinden activiteiten plaats om geld te genereren voor het onderhoud van de molen. Het eerste evenement is de West Brabantse Molendag op 31 maart, gevolgd door Koningsdag (27-04), de Nationale Molendag (11-05), het Pinksterweekend van 8 en 9 juni en de Open Monumentendag (14-09). De molen is voor bezichtiging en de verkoop van producten iedere zaterdagmiddag geopend van 12:00 tot 16:00 uur. [l]