Onze lieve Vrouwekerk Roosendaal. FOTO PIET PAANTJENS
Onze lieve Vrouwekerk Roosendaal. FOTO PIET PAANTJENS Piet Paantjens

Heemkundereis Jan uten Houte naar Roosendaal

ETTEN-LEUR - Op zaterdag 23 februari brengen de leden van de Heemkundekring Jan uten Houte met leden van de KBO Etten en de KBO Leur een bezoek aan het Tongerlohuys en de Onze Lieve Vrouwe Kerk in Roosendaal. Tevens is er de unieke gelegenheid om de fototentoonstelling van Ben Steffen en Thom van Amsterdam te bezoeken. Dit zal plaatsvinden vóór de officiële opening van de expositie later die middag.

Verder beleef je in het vernieuwde Tongerlohuys het verhaal van Roosendaal. Vijf iconen nemen je mee door de geschiedenis van stad en streek. Laat je vertederen door het Liga-meisje, zegenen door meneer pastoor, op sleeptouw nemen door de conducteur, toespreken door burgemeester Schoonheijt en verrassen door een steeds wisselende 5e icoon. Op deze manier wordt het verleden gelinkt aan het heden, waardoor je een voortdurend wisselende invalshoek te zien krijgt. En als extra dus de fototentoonstelling over 40 jaar West-Brabant.

Na het bezoek aan het Tongerlohuys lopen we over de historische Markt van Roosendaal naar de ‘Onze lieve vrouwe kerk van altijd durende bijstand’ uit 1868 aan de Kade. Hier krijgen we een rondleiding met als achtergrond de geschiedenis van de paters Redemptoristen die in 2003 uit Roosendaal vertrokken. Daarbij is er facultatief nog de mogelijkheid om het bijzondere gebouw Mariadal te bezoeken alwaar de Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale is gehuisvest.

Vanwege het uitgebreidere programma vertrekt de bus eerder dan was gepland. Op zaterdag 23 februari vertrekt de bus vanaf De Linde om 12.30 uur. Rond 17.00 uur zijn we weer terug. Meer informatie op www.tongerlohuys.nl. Over de reis zelf op www.janutenhoute.nl. Deelnamekosten zijn voor leden van de KBO Etten, de KBO Leur en/of leden van de Heemkundekring Jan uten Houte hetzelfde. Dit vanwege de nieuwe samenwerking met deze organisaties. Deelnemers met een Museumjaarkaart krijgen korting.

De aanmeldformulieren ‘Roosendaal’ liggen gereed in De Linde, ’t Turfschip en Streekmuseum Etten+Leur en staan op de website van Jan uten Houte. Aanmelden kan tot 20 februari ook via info@janutenhoute.nl. [l]