Ploegenvoorstelling Pavé76. FOTO JOLANDA ROELEN
Ploegenvoorstelling Pavé76. FOTO JOLANDA ROELEN Jolanda Roelen

Van één naar vier wieler-opleidingsteams op één jaar tijd

ETTEN-LEUR - Vorig jaar deze tijd presenteerde Stichting Pavé76 uit Breda een wielerteam voor vrouwen onder 19 jaar, gericht op het ontwikkelen van talentvolle meiden naar succesvolle dames. Hans van Kasteren, een bekende naam in het veldrijden, geloofde in het project dat Servais Knaven voor ogen had en was een van de voornaamste sponsors met zijn bedrijf Asbest Partners. Nu zijn we een jaar verder en afgelopen vrijdag was er de ploegenvoorstelling in het Turfschip in Etten-Leur voor maar liefst 4 teams.

Dat de dames van het APB Junior Women Development Team vele successen behaalden in 2018 heeft ongetwijfeld gezorgd voor een voortvarende start, maar het onmisbare harde werk van vele mensen achter de schermen zorgde voor een ongekende uitbreiding van 6 naar 24 renners en rensters.

De antwoorden die speaker Kees Maas vorig jaar kreeg van de 6 dames van het juniorenteam waren bijna unaniem. Allen hoopten zij een (grote) stap in hun hun ontwikkeling te zetten onder leiding van ploegleider Kelvin Dekker. Met recht mag het debuutjaar als ‘meer dan goed’ worden omschreven. Zo leverde Team APB onder meer een wereldkampioen tijdrijden, een nationaal kampioen tijdrijden én een nationaal kampioen op de weg af. Daarnaast werden er overwinningen behaald in de UCI Nations’ Cup en in dé thuiswedstrijd van Pavé76; de wedstrijd in Breda met finish bovenop de Bavelse Berg. Maas, die ook deze editie van de ploegenvoorstelling aan elkaar praatte zag dan ook een tevreden ploegleider voor zich staan. Ook komend seizoen staan de junior-vrouwen onder leiding van Dekker, die Rosalie van der Wolf voor het 2e jaar mag begeleiden en daarnaast Ilse Grit, Ilse Pluimers, Maud Rijnbeek, Eline van Rooijen en Sofie van Rooijen onder zijn hoede krijgt.

Vier dames groeien door naar de nieuwe beloftenploeg tot 23 jaar die onder de naam Rogelli-Gyproc-APB U23 Women Team hun wedstrijden zullen gaan afwerken: Rozemarijn Ammerlaan, Cathalijne Hoolwerf, Britt Knaven en Ingrit Verhoeff. Zij worden aangevuld met nieuwe rensters uit zowel Nederland als België, te weten Nathalie Bex, Shari Bossuyt, Mischa Bredewold, Noa Jansen en Eva Jonkers. Ploegleidster van dit team is niemand minder dan Heidi van de Vijver, tweevoudig Belgisch kampioen op de weg en heeft al behoorlijk wat teams onder haar hoede gehad in België, Nederland, Italië en Zweden. Op zaterdag 2 maart staat het team tussen de profs aan de start van Omloop Het Nieuwsblad, de opening van het klassieke voorjaar. Iets waar alle dames met smart naar uitkijken.

Ook een nieuwelingenteam bestaande uit de jongens Lucas Jansen, Daan van den Eijnden, Casper Noorloos en Daan van Oirschot zullen onder leiding van ploegleider Jan Noorloos beginnen aan hun eerste seizoen bij Pavé76. Het vierde en laatste team, APB CX Development Team, is in het najaar al begonnen aan hun veldritseizoen onder leiding van Twan van Gestel, waar een combinatie van jongens en meisjes een team vormen van 8 talentvolle crossers: Guus van den Eijnden, Lucas Janssen, Mirre Knaven, Senne Knaven, Jesse Kramer, Ilse Pluimers, Sofie van Rooijen en Yanick de Vos. Een deel van de crossers komt ook uit voor een ander team binnen Pavé76, zodat zij kunnen kijken wat ze het liefste doen of blijven combineren. Al wordt er veel aandacht aan besteed dat ze zich niet overbelasten. Plezier en opleiden blijft voorop staan, zo ook voor Servais Knaven. [l]