Mozaïek 'Kindercarnaval' naar Nieuwe Nobelaer

ETTEN-LEUR - Het mozaïek 'Kindercarnaval' van Gerrit de Morée krijgt mogelijk een plaatsje in het nieuwe gebouw van cultuurcentrum de Nieuwe Nobelaer.

DOOR MONIQUE JANSEN

De gemeente heeft daarover overleg gevoerd met de directeur van de Nieuwe Nobelaer. Die gaf aan er er positief tegenover te staan. De volgende stap is om te kijken of het enorme mozaïek van 4 bij 1,6 meter daadwerkelijk in de nieuwbouw past. Projectontwikkelaar Maas-Jacobs onderzoekt waar het kunstwerk het beste tot zijn recht kan komen.

D'n Overkant

Het mozaïek werd in 1965 gemaakt. Het was onderdeel van het voormalige schoolgebouw van D'n Overkant aan de Stationsstraat in Etten-Leur. De gemeente heeft het kunstwerk ongeveer twee jaar geleden uit de muren laten snijden. Nu staat het werk opgeslagen in een loods totdat er een nieuwe bestemming voor is gevonden. Het kunstwerk maakte onderdeel uit van de gymzaal. De toenmalige directeur gaf opdracht voor het mozaïek. Hij gaf de Bredase kunstenaar De Morée opdracht. Die kwam met een kleurrijke voorstelling waarin onder meer kinderen en een paard zijn te zien. De Morée overleed in 1981. Hij was bekend van onder meer zijn tekeningen, schilderijen en mozaïeken. Wethouder Kees van Aert ziet het werk graag in de Nieuwe Nobelaer: "Dit kunstwerk past in het centrum voor kunst en cultuur. Wel moet het architectonisch passen."[l]