Religie en zingeving in al hun facetten komen aan bod bij de drie tentoonstellingen. FOTO PIERRE VAN DAMME
Religie en zingeving in al hun facetten komen aan bod bij de drie tentoonstellingen. FOTO PIERRE VAN DAMME Pierre van Damme

Musea komen samen tot unieke tentoonstelling op drie locaties in de Baronie

ETTEN-LEUR - 'Religie door de eeuwen heen' is een boeiend drieluik van tentoonstellingen op drie verschillende locaties rondom de thema's 'Processies', 'Bijgeloof en 'Van Religie naar zingeving'.

Op initiatief van Streeknetwerk LandStad De Baronie hebben drie organisaties de handen ineengeslagen: Heemtuin Rucphen, Cultuurhistorisch Centrum de Weeghreyse Rijsbergen en de Van Gogh Kerk Etten-Leur. Daarnaast is er een brede samenwerking met diverse andere organisaties (heemkundekringen, parochies en musea), waaronder Stedelijk Museum Breda.

Van woensdag 6 maart tot en met maandag 21 april vindt op 3 locaties in de regio een tentoonstelling plaats onder de gezamenlijke noemer ‘Religie’. Deze 3 tentoonstellingen zullen op feestelijke wijze centraal worden geopend op donderdag 7 maart. De openingshandeling zal worden verricht door: Gemeente Rucphen - wethouder Laura Matthijssen-de Jong, Gemeente Zundert - burgemeester Leny Poppe-de Looff en Gemeente Etten-Leur - burgemeester Miranda de Vries.


Heemtuin Rucphen: Processies

In Ut Gebouwke van het museum voor Levend Erfgoed, kortweg Heemtuin Rucphen, is een expositie ingericht waarbij vooral processies centraal staan. Er zijn oude foto’s te zien van Kindsheidsoptochten in Sprundel van 1929, 1946 en 1949. U vindt de Heemtuin aan de Baanvelden 12 in Rucphen. De Heemtuin is gelegen in De Binnentuin tussen Rucphen, Sprundel en St. Willebrord. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Zondag van 13.00 tot 16.00 uur. 13, 15, 31 maart en 21 april gesloten.

De Weeghreyse Rijsbergen: Bijgeloof

Bijgeloof komt binnen en buiten alle religies voor; het kenmerkt zich als de ‘randen van religie’. In de Weeghreyse expositie over bijgeloof is een aantal onderwerpen verder uitgewerkt. Onderwerpen die in de tentoonstelling worden behandeld zijn onder meer: Kleding, getallen, hoefijzers, klavertje vier, spiegels, ladders, afkloppen, vallende sterren, het hart, edelstenen, dieren, planten en sprookjes.

De Weeghreyse is gevestigd in het vroegere gemeentehuis van Rijsbergen. Openingstijden: zondag 14.00-17.00 uur en op aanvraag.

Van Gogh Kerk Etten-Leur: Van religie naar zingeving

Deze grote tentoonstelling is onderverdeeld in vier blokken. U wordt in het eerste deel meegenomen in de historie en de ontwikkeling van de Catharinakerk door de eeuwen heen, de Romaanse periode, katholieke periode, protestantse periode en de tegenwoordige tijd. Uiteraard wordt ook aandacht geschonken aan de relatie met Vincent van Gogh. Ook het Stedelijk Museum Breda heeft voor de tentoonstelling een aantal bijzondere museumstukken beschikbaar gesteld. Het niveau van de tentoonstelling ligt hierdoor hoog. Absoluut de moeite waard dus!

Openingstijden: Van Gogh Kerk: Woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De entree is via Markt 4. Voor het eerst zal hier ook een sfeervolle avondopenstelling zijn. Die is op 7 maart van 18.00-21.00 uur. [l]