Wemme ut beste stukske! FOTO LEURSE LEUT
Wemme ut beste stukske! FOTO LEURSE LEUT Leurse Leut

Intocht van Prins Adrijaon II in Ut Zwaajgat

ETTEN-LEUR - Op zaterdag 2 maart zal Prins Adrijaon II van Ut Zwaajgat zijn ongetwijfeld weer spectaculaire Intocht houden. In de voorgaande jaren hebben wij gezien dat de Prinsen van Leurse Leut steeds doldriester zijn geworden. Ze kwamen per helikopter, arreslee, waterscooter, kameel, hoovercraft, trein(!), racewagen, trike, uit een hijskraan (60m!), ze daalden af van het Trouwkerkje en de Petruskerk en uit Molen de Lelie.

Een Prins sprong over de Leurse Haven, een ander fietste over een touw van het Trouwkerkje naar de Petruskerk. Aan moed heeft het ’t Leurse Protocol nooit ontbroken. Iedereen is dan ok razend benieuwd hoe de Intocht dit jaar zal zijn.

De speurtocht

Gaat het ons dit jaar lukken om het geheim over de Intocht van Prins Adrijaon II in Ut Zwaajgat op zaterdag 2 maart te ontdekken? Wekenlang hebben we in hinderlaag gelegen. Overal is het Protocol van Leurse Leut gevolgd. Althans, dat is geprobeerd, want deze mannen zijn gladder dan paling in een emmer snot. De overige leden van Leurse Leut hebben een convenant van geheimhouding gesloten, zo lijkt het. Zelfs na de nodige biertjes laten ze niets los! Het illustere viertal zou gesignaleerd zijn bij de commandokazerne of was het de muziekschool, een ander zag hen bij een ballonvaarder, maar het meest bij friettenten en shoarmazaken. Ongetwijfeld staat Ut Zwaajgat weer een bloedstelpende actie te wachten.

De voorbereiding

Zoals altijd zal een en ander wel zorgvuldig worden bedacht, gepland en vooral getest. Gelukkig zijn er voldoende EHBO-ers (Extra-Handige-Bier-Opdrinkers) binnen Leurse Leut: ze zijn dus wel op alles voorbereid.

Prins Adrijaon II hult zich in vorstelijk stilzwijgen en zijn onderdanen volgen zijn zwijgende voorbeeld. “Jullie kunnen het allemaal zien vlak voor de intocht van de Kinderoptocht” aldus de zwijgzame Prins. En, zo voegt hij er aan toe: WEMME UT BESTE STUKSKE.

Hoe, wat, waar en wanneer

Wat er precies gaat gebeuren is weer eens een goed bewaard Leurs Geheim (zoals altijd). Wanneer het plaats vind is wel bekend: op zaterdagmiddag 2 maart om ongeveer half drie uur s’ middags. Vlak vóór de aankomst van de grote Kinderoptocht zal Prins Adrijaon II beginnen aan zijn kloeke Intocht. Waar moeten we zijn? Op of bij het van Bergenplein. Eén tip: let op de mannen van de Raad van Elf, die weten soms van te voren wat er gaat gebeuren. Wil je op veilig spelen, ga dan bij de Boerenraad staan, die staan altijd buiten de gevarenzone.

Om op allemet legpuzzels achter de hand. Dit alles onder het motto: WEMME UT BESTE STUKSKE. Misschien is het handig om oordoppen mee te nemen, je weet maar nooit.

Overdracht sleutels

Na een succesvolle afloop van deze Intocht zal Prins Adrijaon II allereerst de Kinseroptocht welkom heten in Ut Zwaajgat, daarna gaat hij de beide Sleutels van Ut Zwaajgat ontvangen uit handen van mevrouw Miranda de Vries, Burgemeester van de LEUR en van Etten. Waarom twee sleutels? Eéntje van de voordeur en ééntje van de achterdeur.

Aansluitend aan de Sleuteloverdracht gaat het gezelschap met Prins Adrijaon II naar de prijsuitreiking van de geweldige Kinderoptocht die ieder jaar weer meer deelnemers kent. Die prijsuitreiking vindt plaats in ’t Turfschip, waar iedereen welkom is. De winnaars worden allemaal uitgenodigd om op zondagochtend met Prins Adrijaon II pannenkoeken te gaan eten. [l]