De grote optocht trekt dit jaar van het Stijlorenrijk naar Ut Zwaajgat. FOTO FRANS VAN DER BOM
De grote optocht trekt dit jaar van het Stijlorenrijk naar Ut Zwaajgat. FOTO FRANS VAN DER BOM Foto: Frans van der Bom

Carnavalsleut in Stijlorenrijk en Ut Zwaajgat

ETTEN-LEUR - Nog een paar dagen en dan barst het carnavalsgeweld weer los in Stijlorenrijk (Etten) en in Ut Zwaajgat (Leur). Het wordt een bijzonder jaar met meerdere jubilea. De gezamenlijke grote carnavalsoptocht trekt dit jaar voor de 50e keer door beide carnavalskernen. Daarnaast vindt het MaMi-spektakel voor de 33e keer plaats. Dit keer tracht de organisatie het eigen record uit 1987 te verbeteren: het lopen in de polonaise.

DOOR MONIQUE JANSEN

De eerste grote optocht vindt plaats op zaterdag 2 maart. De jeugd paradeert dan door de straten van Stijlorenrijk en Ut Zwaajgat. De kinderoptocht trekt van het Stijlorenrijk naar Ut Zwaajgat. Prins Joris I en zijn gevolg zwaaien vanaf 13.00 uur uit. De eerste creaties arriveren om 14.45 uur op het Van Bergenplein. Daar ontbindt de Raad van Elf van Ut Zwaajgat de optocht.

Minder animo

Kinderen tot dertien jaar oud zijn welkom om aan te sluiten in de jeugdparade. De organisatie verwacht ongeveer 280 jonge deelnemers met een wagentje of een ludieke acts. Tot teleurstelling van Prins Joris I en Prins Adrijaon II loopt de animo om mee te doen met de kinderoptocht wel terug. Dat vinden zij onbegrijpelijk: "Je zou immers zeggen: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst." Een zorgelijke ontwikkeling, omdat de bouwclubs het ook moeten hebben van jonge aanwas.

Route

Een dag later kunnen carnavalsliefhebbers genieten van de grote optocht op zondag 3 maart. Dit jaar trekt de stoet van Ut Zwaajgat naar het Stijlorenrijk. Dat wordt de 25e keer. De andere 25 keren trok de grote optocht dus andersom: van het Stijlorenrijk naar Ut Zwaajgat. Dit jaar gaat de route door de Lange Brugstraat, Van Bergenplein, Lindenbleek, 't Hoffstraat, Concordialaan, Plantijnlaan, Liesbosweg, Spoorlaan, Markt en Oude Bredaseweg. Dat betekent dat de prinsenwagen van de Stijloren voorop rijdt. De prinsenwagen van de Leurse Leut sluit de stoet af. Beide leutdorpen hebben hun eigen motto's. De Stijloren 'trekken 't stripke dur' en bij de Leurse Leut is het motto 'Wemme ut beste stukske.'

MaandagMiddag Spektakel

Maandag 4 maart staat de Markt in het Stijlorenrijk vanaf 14.00 uur in het teken van het MaandagMiddag Spektakel. Elk jaar staat een nieuwe ludieke recordpoging op de agenda. Dit jaar grijpt de organisatie vanwege het 33-jarig jubileum terug op het allereerste record: het lopen van de polonaise. Het belooft in ieder geval weer een groot feest te worden. DJ Jozz, de Lawineboys en de Boeigangers zorgen voor muzikale ondersteuning.

Afscheidsceremonie

Aan alle feestelijkheden komt op dinsdag weer een einde. Het Stijlorenrijk neemt om 23.00 uur officieel afscheid tijdens de ceremonie 'Ons Manneke.' Die begon in november aan een geweldig avontuur vol leut. Zijn crematie wordt om 23.11 uur gehouden bij De Moeierboom op de Markt. Wat rest is zijn as. Daarna is er gelegenheid te toosten op het carnavalsfeest.[l]