Volgens de PvdA is geld dat bedoeld was voor onderwijs uitgegeven aan juridische conflicten. ARCHIEFFOTO
Volgens de PvdA is geld dat bedoeld was voor onderwijs uitgegeven aan juridische conflicten. ARCHIEFFOTO Foto:

Jac Verschueren alsnog weg bij SKPOEL

ETTEN-LEUR - Directeur Jac Verschueren gaat alsnog weg bij de katholieke onderwijsorganisatie SKPOEL. Hij is met zijn werkgever een vertrekregeling overheen gekomen. Hij verlaat de organisatie per 1 juli officieel. De Raad van Toezicht die van Verschueren af wilde, blijft wel zitten.

DOOR MONIQUE JANSEN

De onderwijsstichting had Verschueren eerder op non-actief gezet. De rechter floot SKPOEL echter tot twee keer terug en oordeelde dat Verschueren zijn werk moest kunnen voortzetten. De reuring rondom Verschueren zorgde voor veel onrust onder personeel en ouders van leerlingen. Hij was in 2013 aangesteld tot algemeen directeur en bestuurder van SKPOEL. Hij volgde toen Jacques van Oers op. Tot dan was Verschueren directeur van basisschool Het Kompas. Sinds 1999 was hij werkzaam voor de katholieke Etten-Leurse basisscholen.

Onderwijskwaliteit

D66 Etten-Leur stelde deze week raadsvragen. Burgerraadslid Robert Prins was bang dat het conflict de onderwijskwaliteit op scholen zou aantasten. Hij vroeg de verantwoordelijk wethouder om te bemiddelen. SKPOEL meldt dat er goede afspraken zijn gemaakt door de Raad van Toezicht en Verschueren. Hiermee komt een einde aan een onzekere en onrustige periode rondom de onderwijskoepel. Onder SKPOEL vallen zeven basisscholen in Etten-Leur. Dat zijn De 4 Heemskinderen, De Pontus, 't Carillon, De Hasselbraam, D'n Overkant, De Hofstee en Het Kompas.

Verspild gemeenschapsgeld

De politiek roert zich inmiddels ook over SKPOEL. D66 sprak deze maand nog haar zorgen uit over het gevoerde beleid binnen de onderwijskoepel. PvdA-fractieleider Hans Wierema sluit zich daar bij aan. Hij ergert zich vooral aan het gemeenschapsgeld dat SKPOEL in zijn ogen heeft verspild. Hij sombert: "SKPOEL is in twee rechtszaken tegen Jac Verschueren in het ongelijk gesteld. Ondertussen heeft de stichting twee mensen op non-actief thuis zitten, zijn er drie mensen interim aangesteld en heeft men vanwege de rechtszaken juristen moeten inhuren. Dit loopt al vanaf mei vorig jaar. Grofweg schatten wij in dat hier in de afgelopen tijd meer dan een half miljoen euro aan is opgegaan. Gemeenschapsgeld dat bedoeld was voor het geven van onderwijs."

Maatregelen

Wierema vindt het tijd voor maatregelen. Hij pleit voor vervanging van de Raad van Toezicht. Volgens hem hebben de leden daarvan gefaald, nadat ze twee keer door de rechtbank zijn teruggefloten. Volgens de PvdA zijn zij verantwoordelijk voor de situatie. Hij vraagt de verantwoordelijke wethouder om contact op te nemen met het Ministerie van Onderwijs om de financiƫle situatie bij SKPOEL te melden.[l]