Margriet Oomen. Werk zonder titel.
Margriet Oomen. Werk zonder titel.

Wethouder Van der Bijl opent
nieuwe voorjaarstentoonstelling

ETTEN-LEUR - Galerie Vermeulen organiseert deze expositie in Etten-Leur met schilderijen, tekeningen en leporello's van Margriet Oomen uit Bavel en beelden en schilderijen van Gerard van Selst uit 's-Hertogenbosch. De opening wordt verricht door wethouder Martin van der Bijl op zaterdag 9 maart.

Margriet Oomen: Een onstuitbare nieuwsgierigheid drijft Margriet, steeds opnieuw als een beginner naar haar werk te kijken, te innoveren, vragen te stellen en de intuïtie ruim baan te geven. Wat haar inspireert zijn de zonderlinge zwijgzame dingen die als onbekenden tussen de dingen van het dagelijks leven staan. Haar schildertechniek is ontstaan vanuit een voorliefde voor fresco's, met de zichtbare aanwezigheid van de muur als ondergrond. Haar schilderijen zijn geïnspireerd op de natuur die zij vanuit haar atelier en tuin ziet. Ze ervaart alle invloeden maar vooral de speling van het licht. Op een gestructureerde ondergrond komt de voorstelling en ontstaat het contrast tussen architectonische vormen en de beweeglijkheid van planten, bomen en struiken.

In de leporelloboeken gaan architectuur en natuur samen. Door de harmonicavorm kan steeds een nieuw beeld ontstaan.

De tekeningen zijn gemaakt in Zundert waar Vincent van Gogh geboren en in Auvers sur Oise waar hij gestorven is.

Gerard van Selst is geen traditionele schilder of beeldhouwer maar maakt, met een diversiteit aan materialen, werken voor aan de wand en in de ruimte. Het zaadje van de Judaspenning, ingebed in een toetst van kaarsvet, is kenmerkend voor zijn werk. Het Bijbelse verhaal over Judas is uitgangspunt en metafoor in de zin van het verhaal aan Jezus en het achteroverdrukken van 30 zilverlingen. Gerard vertaalt dit naar de huidige criminaliteit, wanorde, verval van normen en waarden, ontkerkelijking, zelfverrijking et cetera. Het 'ik tijdperk' en de godsdienst ontluisterende samenleving geeft aanleiding tot het scheppen van orden en rust. Het orderen met symbolische, spirituele en humoristische uitingen en een architectonisch gevoel voor design en vormgeving zijn terug te zien in zijn werk.

Galerie Vermeulen is een bovenregionaal podium voor hedendaagse kunst en verheugt zich in landelijke bekendheid bij prominente kunstkenners en -liefhebbers. voor meer informatie over de galerie in de Zeilmakerstraat 19, 4871 ER te Etten-Leur, zie www.galerievermeulen.nl

De expositie is voor publiek geopend op vrijdag 8 maart van 16.00 tot 18.00 uur (preview), zondag 10, vrijdag/zaterdag/zondag 15/16/17 en 22/23/24, vrijdag 29 en (laatste dag!) zaterdag 30 maart, telkens van 14.00 tot 17.00 uur en op andere dagen na afspraak. [l]