Tanja en Rik komen in Abu Dhabi ook uit als mixteam. FOTO MONIQUE JANSEN
Tanja en Rik komen in Abu Dhabi ook uit als mixteam. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Tennissers Rik en Tanja naar Special Olympics

ETTEN-LEUR - "Het is nu al een prachtig avontuur!" Tennissers Rik Snepvangers en Tanja Barememans uit Etten-Leur reizen deze maand af naar Abu Dhabi. Daar doen ze mee aan de Special Olympics: de wereldspelen voor sporters met een verstandelijke beperking. In totaal vaardigen 170 landen in totaal 7.000 sporters af.

DOOR MONIQUE JANSEN

In het dagelijks leven tennissen Rik en Tanja bij het G-team van TC Etten. Daar trainen ze elke zaterdagochtend. Ook doen ze op landelijk niveau mee aan wedstrijden en spelen ze vier keer per jaar mee in een toernooi. Ze vinden het erg gezellig bij de tennisclub: "Het is een klein team. We zijn allemaal vrienden van elkaar. Ook krijgen we goede begeleiding." TC Etten is één van de weinige tennisverenigingen met een G-team. Daardoor telt het team leden uit heel West-Brabant. Het is niet de eerste keer dat de club tennissers aflevert voor de Special Olympics. In 2011 mocht een aantal leden al mee doen aan het internationale sportevenement in Athene.

Droom in vervulling

Op dat moment was Tanja net begonnen met tennissen: "Dat wilde ik toen ook wel een keer meemaken!" Acht jaar later gaat die droom in vervulling. Deelnemen gaat niet zomaar. Sporters komen alleen in aanmerking als ze op het hoogste G-niveau uitkomen. Daarnaast wordt er geloot voor deelname. "Daarbij kijkt de organisatie ook wie al eerder al heeft meegedaan", vertelt Tanja. Op deze manier krijgen zoveel mogelijk G-sporters de kans om in actie te komen tijdens de Special Olympics. In Abu Dhabi spelen Rik en Tanja beiden individueel, maar komen ze ook uit als mixteam.

Plezier staat voorop

In totaal verblijft het Etten-Leurse sportduo twee weken in het Midden-Oosten. De eerste week staat met alle Nederlandse deelnemers een rondreis door Dubai op het programma. Dan hebben ze ook de gelegenheid om te wennen aan het warme klimaat. Op dit moment bedraagt de temperatuur daar gemiddeld 28 graden. Daarna barsten de Special Olympics echt los op Abu Dhabi. Rik en Tanja hebben inmiddels volop getraind. Allebei staan ze nuchter in hun in deelname. Winnen is leuk, maar zeker niet het belangrijkste. "Het wordt in ieder geval een mooie ervaring. We gaan het allemaal zien", merkt Rik op. "Ik ga in ieder geval mijn best doen, maar het belangrijkste is dat ik vooral plezier heb", voegt Tanja toe.

Rugblessure

Onlangs won Rik nog een gouden plak bij de Nederlandse G-kampioenschappen. Daar werd hij in zijn categorie eerste. Tanja had minder geluk. Ze viel uit met een blessure aan haar rug. Gelukkig heeft ze daar inmiddels geen last meer van en kwam haar deelname aan de Special Olympics niet in gevaar. "Blessures horen ook bij de sport. De fysiotherapeut heeft goed geholpen", merkt ze op. De afgelopen maanden hebben de twee voornamelijk bij sportcentrum Top Shot getraind. Tijdens de donkere dagen 'overwinteren' hier veel tennissers om in conditie te blijven.

Geld inzamelen

Om hun deelname mogelijk te maken, hebben Rik en Tanja acties ondernomen om geld in te zamelen. Zij moeten hun reis, sportkleding en rackets namelijk zelf betalen. "We hebben een speciale wandeling georganiseerd in de Achtertuin. Deelnemers konden kiezen uit 5 en 10 kilometers. Daar kwamen 80 mensen op af!" vertelt Rik enthousiast. Inmiddels zijn de twee helemaal klaar voor vertrek. Zij worden een week later achterna gereisd door familie die hen enthousiast komt aanmoedigen.[l]

De Special Olympics vinden plaats van 14 tot 21 maart in Abu Dhabi. Voor Nederland komen 64 sporters uit. Zijn doen niet alleen mee aan tennis, maar ook aan atletiek, bowling, golf, gymnastiek, handbal, inlineskaten, judo, paardrijden, wielrennen, zeilen en zwemen. De World Games stimuleren G-sporters om ook hun talenten en vaardigheden op wereldniveau te laten zien.