Anja Vernooij toonde altijd veel belangstelling voor de leerlingen. FOTO FRANS VAN DER BOM
Anja Vernooij toonde altijd veel belangstelling voor de leerlingen. FOTO FRANS VAN DER BOM Foto: Frans van der Bom

Directeur Anja Vernooij zwaait af bij 't Carillon

ETTEN-LEUR - Directeur Anja Vernooij heeft woensdag afscheid genomen van basisschool 't Carillon in Etten-Leur. Op deze dag ging ze na een lange onderwijscarrière met vervroegd pensioen.

DOOR FRANS VAN DER BOM

's Morgens stonden alle leerlingen van 't Carillon alsmede de leerlingen van De Klankhof en Het Kompas op de speelplaats om Anja Vernooij te ontvangen. De drie scholen bevolken sinds september 2018 Brede school Sonate. Samen met haar man en één van haar dochters liep de directeur door de erehaag van kinderen om definitief afscheid te nemen van de school welke haar zo aan het hart lag. Ook gaf ze er het Daltononderwijs een stevig gezicht.

Hulpmoeder

Anja Vernooij studeerde in 1981 af aan de Pedagogische Academie in Eindhoven. Ze werkte achtereenvolgens op een aantal basisscholen in Oost- en Midden Brabant, onder andere in Spoordonk en Oirschot. Toen haar man in verband met zijn werk naar Etten-Leur verhuisde, kwamen hun drie kinderen als leerling op 't Carillon terecht. Met haar onderwijsbevoegdheid werd Anja al snel invaljuf op de school van haar kinderen. Vanaf oktober 1995 werkte ze als vaste juf, weer later als zorgcoördinator en vanaf 1 mei 2009 als directeur op 't Carillon.

Daltononderwijs

Haar collega's zijn eensgezind in de complimenten naar hun directeur, waarin duidelijk naar voren komt dat zij de voorwaarden schiep waardoor leerlingen en leerkrachten met plezier konden leren en werken volgens de principes van het Daltononderwijs. Daltonscholen gaan ervan uit dat leren voor kinderen even natuurlijk is als ademhalen. Leerlingen zijn nieuwsgierig, willen actief zijn en zich ontwikkelen. Als leerlingen de vrijheid krijgen om zelf aan taken te werken, nemen ze verantwoordelijkheid voor hun werk en voor de groep. De leraar biedt begeleiding op maat. Anja Vernooij had altijd interesse en belangstelling voor de leerlingen: "Lukt het?" Overal ging ze een gesprekje met kinderen aan. Zij was ook de grote stimulator van de leerlingenraad die eenmaal per maand bijeen komt en waar kinderen hun hart kunnen luchten.

Warm

Anja Vernooij zegt letterlijk dat ze niet met pensioen gaat, maar stopt met werken. Ze is nu nog gezond en voor de school is het eveneens gezond dat ze plaats maakt voor een nieuwe directeur. Ze zegt dat ze 't Carillon heeft ervaren als een fantastische school met een geweldig goed team, waar veel onderling plezier is en de leerkrachten elkaar veel steunen. Als grootste verdienste noemt ze het samen met haar team een mooi traject binnen het Daltononderwijs afgelegd te hebben. "Waarom moeilijk doen als het samen kan?" Ook de samenwerking met haar mede directeuren in het basisonderwijs beschrijft Anja Vernooij als warm, enthousiast en werkend als een sterk team. "Tien jaar met plezier werken ga ik echt wel missen!" Tot 1 mei neemt Sonia Akil de leiding van 't Carillon over en daarna is Hanneke Brooijmans de nieuwe directeur.[l]