De weekmarkt staat elke vrijdag op het plein. FOTO JACK KONINGS
De weekmarkt staat elke vrijdag op het plein. FOTO JACK KONINGS Foto: Jack Konings

Geen verhuizing weekmarkt

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur gaat niet experimenteren met de verplaatsing van de weekmarkt van de parkeerplaats van het Van Bergenplein naar de Geerkade. Volgens wethouder Kees van Aert is de Geerkade niet geschikt als marktlocatie.

DOOR MONIQUE JANSEN

De partij Ons Etten-Leur had raadsvragen gesteld over de herinrichting van het Van Bergenplein. Volgens raadslid Björn Vaarwerk liet een grote meerderheid van aanwezigen op een evaluatie-avond weten dat zij de vrijdagmarkt liever op de Geerkade zagen neerstrijken. Hij noemde het besluit van het college van burgemeester en wethouders om dit niet te doen dan ook 'ondemocratisch'.

Schuin

Wethouder Kees van Aert is het niet eens met deze stelling. Volgens hem willen de marktkooplieden niet naar de Geerkade. Daarnaast is de locatie uit praktische oogpunten ongeschikt: "De kramen staan schuin op de Geerkade. Dat is niet handig voor de ondernemers. Als je bijvoorbeeld een frituurpan hebt staan, staat het vet ook scheef. Ook moet je als gemeente flinke investeringen doen om een locatie geschikt te maken voor de markt. Op het Van Bergenplein zijn al elektrische voorzieningen. De weekmarkt geeft ook meer sfeer en beleving aan het plein." Daarnaast blijven er volgens Van Aert genoeg parkeerplaatsen over voor bezoekers van het Van Bergenplein. Er zijn vlakbij zelfs extra vakken aangelegd, zodat automobilisten hun heilige koe tijdens de weekmarkt kwijt kunnen.

Informatieavonden

In totaal heeft de gemeente vier informatieavonden georganiseerd over de reconstructie van het Van Bergenplein. Daarbij is volgens wethouder Van Aert nooit gesproken over een nieuwe locatie voor de weekmarkt. Het voorbereidingstraject duurde in totaal anderhalf jaar. In die periode hebben omwonenden en ondernemers ook suggesties gedaan voor verbetering van het plein. Hij geeft aan altijd open te staan voor kleine aanpassingen, maar de inrichting van het plein staat wat hem betreft niet opnieuw ter discussie.

Eenrichtingsverkeer

Daarnaast zette Ons Etten-Leur ook vraagtekens bij het instellen van eenrichtingsverkeer bij het plein. Vaarwerk vroeg zich af of er een telling was gedaan. Dat is niet het geval. Er wijzigen namelijk geen grote verkeersstromen. De veiligheid verbetert volgens Van Aert juist door één specifieke in- en uitgang aan te wijzen. Automobilisten rijden het plein nu alleen nog af bij de Korte Brugstraat. Het tweerichtingsverkeer gold maar voor honderd meter. Het kruispunt met de Geerkade heeft een overzichtelijker karakter gekregen. Hier kun je alleen nog uit door over de Korte Brugstraat te rijden. Deze maatregelen gelden als een proef voor drie weken.[l]