Stembureaus beter toegankelijk voor mindervaliden

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur heeft bij de aankomende verkiezingen meer oog voor kiezers met een lichamelijke beperking. Tien van de achttien stembureaus voldoen aan de nieuwe checklist van het Ministerie van Binnenlandse Zaken met toegankelijkheidscriteria.

DOOR MONIQUE JANSEN

"Richting de kiezers communiceren we ook welke stembureaus wel en niet voldoen", kondigt burgemeester Miranda de Vries aan. Het is een bewuste keuze om niet alle achttien stemlokalen geschikt te maken voor met name mindervaliden: "De checklist is zeer uitgebreid, maar niet alle maatregelen zijn niet met een kleine aanpassing uitvoerbaar. Dat komt met name omdat de hoofdentree bij deze locaties niet automatisch open en dicht kan."

Dure aangelegenheid

In sommige gevallen kan dat worden verholpen door de deur de hele dag te laten openstaan, maar dan moet het weer wel meewerken. Het is voor de burgemeester geen optie om acht niet geschikte stembureaus te verbouwen: "Dat zou een nogal dure aangelegenheid worden." Een andere optie is om de acht stembureaus die niet aan de norm voldoen te schrappen. Dat ziet De Vries ook niet zitten: "We hebben nu een goede spreiding over heel Etten-Leur. Dat zou niet efficiƫnt zijn."

Wijzigingen

Qua stemlocaties zijn er geen grote wijzigingen. In het Turfschip komen twee stembureaus in verband met de te verwachte drukte. Verder keert de mobiele kiesunit op het station niet terug. Kiezers die in de buurt van het perron hun stem willen uitbrengen kunnen terecht in het pand van X-EL aan het Stationsplein 25. De bewoners van Etten-Leur worden uitgenodigd om op woensdag 20 maart en op donderdag 23 mei te gaan stemmen. In maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant en voor het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta. In maart staan de verkiezingen voor de Nederlandse leden voor het Europees Parlement op het programma.

Bemensing

Elk stembureau bestaat uit zes leden en twee tellers. De gemeente heeft voldoende mensen die de kieslokalen willen bemensen. Die bestaan uit een mix van ambtenaren en vrijwilligers. "We hebben zelfs een wachtlijst", meldt De Vries. De stembureauleden hebben een training gevolgd om zo te beschikken over voldoende kennis.[l]