Een oude letterkast uit rond 1900. FOTO NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM
Een oude letterkast uit rond 1900. FOTO NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM

Stormachtig begin 2019 Nederlands Drukkerij Museum

ETTEN-LEUR - In de maanden januari en februari bezochten meer dan 1100 mensen het museum. In vergelijking met 2018 zo’n 500 bezoekers meer.

Aanleiding is o.a. de tentoonstelling Marten Toonder -een uniek dubbeltalent-. Deze tentoonstelling trekt bezoekers vanuit alle windstreken. Ook was er een vermeerdering van schoolbezoeken d.m.v. het provinciale project “Museumschatjes”.

In het museum wordt het oude grafische boekdrukkersvak weergegeven door prachtige, goed werkende machines in de drukkerszaal. In deze grote zaal werken alle drukpersen en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken.

Het bijzondere van dit uniek museum is dat werkelijk alle facetten van het oude, ambachtelijke boekdrukvak te zien zijn en men zich er kan verbazen over het feit dat het allemaal begon in 1445 met de uitvinding van het gieten van een losse loden letter door Johannes Gutenberg uit Mainz. U kunt dit ook zien in “het oude drukkerijtje” uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, voorzien van authentieke zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.

Op de bovenverdieping is de succesvolle tentoonstelling “Marten Toonder -een uniek dubbeltalent-“ te bewonderen. Deze tentoonstelling geeft een goed beeld over het leven en werk van Toonder. Enkele items zijn extra uitgelicht, o.a. Toonder in de oorlog.

Bijzonder en nog nooit vertoond zijn de originele schetsen, tekeningen en strips, beschikbaar gesteld door het Literatuurmuseum uit Den Haag.

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur en op de zondagen 10 en 24 maart van 13.00 tot 16.30 uur.

Meer informatie is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu. [l]