Louis Oomen en Peter Donkers promoten hun club. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Louis Oomen en Peter Donkers promoten hun club. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: STELLA MARIJNISSEN

Speedy Gonzales bestaat 45 jaar en viert feest

ETTEN-LEUR – Dit jaar viert de Etten-Leurse motorclub Speedy Gonzales zijn 45-jarig bestaan, en dat laat zij niet ongemerkt voorbijgaan. Het gehele jaar staat in het teken van dit jubileum en er worden verschillende activiteiten georganiseerd. De eerste van die activiteiten is het grote jubileumevenement op 24 maart op de Markt in Etten-Leur. Iedereen is daarbij welkom dus motorliefhebbers grijp je kans!

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Motorclub Speedy Gonzales werd opgericht op 14 februari 1974. Oorspronkelijk was de club puur gericht op sport maar daar is in de loop der jaren verandering in gekomen. Momenteel bestaat de vereniging uit mannen en vrouwen van alle leeftijden die ervan houden op hun motor op een ontspannen manier door het Brabantse landschap te rijden, met op zijn tijd een uitstapje naar het buitenland.

Natte voeten

De start van het motorseizoen, en tevens van het jubileumjaar, voor de zestig leden was op 10 maart en meteen al goed voor een opfriscursus onder leiding van Anke Krol, instructrice uit de eigen gelederen, waarna de eerste rit van start ging. Traditioneel werd de 'worst aan de heilige Clara' geofferd. Zij moet zorgen voor mooi weer. In haar eigen kapelletje stond Clara op camping Internationaal Priem, gelegen tussen Rucphen en Zundert, hetgeen tevens de pauzeplaats in de route was. "De toertocht van vorig jaar is de geschiedenis in gegaan als 'de-natte-voeten-rit'" grinnikt bestuurslid Louis Oomen. "Clara heeft dat geregeld."

Jubileumevenement

Op 24 maart aanstaande vindt een groot jubileumevenement plaats op de Markt in Etten-Leur. De club heeft ook zijn oorsprong rondom de Markt van Etten. "Ons eerste officiële honk was het Neerlandsch Koffyhuis" vertelt Oomen "via wat omwegen zijn we bij Wim Roeloffs van het Hof van Holland terechtgekomen, waar we nu al weer tien jaar kind aan huis zijn. Maar we willen ons weer laten zien in Etten en maken eenmalig een uitstapje naar grand café The Butler." Op die dag worden een viertal ritten verreden, waarvan de eerste start om 10.30 uur, in de omgeving van Etten-Leur. "Die zijn gewoon gratis, iedereen kan eraan meedoen. Tevens een mooie gelegenheid om met Speedy kennis te maken" vindt voorzitter van de club Peter Donkers. "Elke rit heeft een thema, al rijdend moeten de deelnemers ontdekken wat dat thema is. Verder is er die dag een doorlopende receptie voor oud-leden en iedereen die geïnteresseerd is."

Show

"Maar dat is niet alles" voegt Oomen daaraan toe "vanaf 10.00 tot 16.00 uur is er op de Markt een permanente show van oldtimers, motoren met zijspan, choppers, classic racers en moderne motoren. De Markt gaat niet leeg, en wij zijn er om uitleg te geven en vragen te beantwoorden." Ook Corné van Ginneken, organisator van de VGBM Classic Grand Prix Etten-Leur, die dit jaar op 7 en 8 september zal worden verreden, zal met een aantal motoren aanwezig zijn.[l]