Etten-Leurse uitgeverij brengt bijzonder voorleesboek uit

ETTEN-LEUR - Fraukje, René en Elleke Werner verloren in 2002 hun toen dertienjarige dochter en zus Lianne. Na een ziekbed van maanden met Aapje, haar troostknuffel aan haar zijde, overleed zij aan de gevolgen van leukemie.

“Het was daarna voor deze familie een pijnlijke periode van rouw waar zij doorheen moesten”, vertelt Mary van Duuren van Adoremi Uitgeverij. “Het is natuurlijk verschrikkelijk om je kind zo jong te moeten verliezen. Tien jaar later kreeg Fraukje zelf de diagnose borstkanker, twee weken nadat bij hun destijds tienjarig neefje Ruben ook leukemie geconstateerd werd. Hun wereld stortte natuurlijk weer in, maar Ruben en Fraukje gaven elkaar eenzelfde troostaapje als die van Lianne, om zich samen sterk te voelen tijdens de behandelingen. Het was voor mij moeilijk te begrijpen dat dit allemaal binnen één familie was gebeurd. Statistisch kán dit toch bijna niet?”
Gelukkig zijn na die moeilijke tijd zowel Fraukje als Ruben nu ziektevrij.

Aapje
Aapje ging vanaf dat moment met verschillende fietsers mee de Alpe d’Huez op om het goede doel te steunen. Eerst met hun goede vriendin Monique en daarna met anderen. Aapje kwam met steeds meer souvenirs terug en werd echt een symbool van Alpe d’HuZes.
De familie nodigde vervolgens Marco Hendriks van de Rotterdam Fund Racers uit om Aapje mee te nemen op zijn volgende rit. Tijdens dat gezellige gesprek raakte Marco meteen gemotiveerd om er een fabel over te schrijven. Zo is Aapje Papillon ontstaan.
“Toen ik dit levensverhaal hoorde van een familielid en de fabel had gelezen, was Aapje Papillon meteen in mijn hart gekropen”, zegt Mary. “Het is een bijzonder verhaal met een mooie boodschap over dromen waarin alles kan. Maar ook dat je nooit de hoop moet verliezen. Het zegt ook alles waar ik persoonlijk voor sta.”
Er werd inmiddels al driftig getekend door illustrator Katrijn Jacobs en Aapje Papillon kreeg langzaam echt een gezicht. “Ik gaf in eerste instantie advies vanaf de zijlijn, maar al snel kwamen we overeen om het boek via ADOREMI te gaan uitgeven. Vanaf dat moment ging alles ineens in een stroomversnelling.

Lancering boek
De familie Werner wilde namelijk dolgraag het boek lanceren op de dag dat Lianne dertig jaar zou zijn geworden.”
Ze waren vastberaden, dus het gaat nu ook echt gebeuren dankzij het fijne team. De boeken worden momenteel gedrukt en zijn ook al te reserveren. Op die 6e april zullen ze gaan vieren dat deze droom gaat uitkomen. Alle opbrengsten ervan gaan naar KWF, Alpe d’huZes en KiKa.
Het zal op 6 april een prachtige happening gaan worden, inclusief een muzikaal optreden van Lisanne Spaander, ambassadeur van het Prinses Máxima Centrum. “We hopen dat Aapje Papillon de wijde wereld ingaat, als troostverhaal voor iedereen. Het gaat over dromen waarin alles kan en dat je de hoop nooit moet opgeven”, sluit Mary het gesprek af. “De familie Werner wilde graag dat de naam van hun Lianne op deze manier genoemd blijft worden. Hun droom is nu echt werkelijkheid geworden en Aapje Papillon zal in ieders hart zal gaan zitten. Wij zijn blij om daar aan te mogen meewerken.”
Info: www.adoremi-moments.nl [l]