Wijkzusters geven gratis adviezen

ETTEN-LEUR - Laatst werd ik gevraagd een bezoek te brengen aan een echtpaar op hoge leeftijd, nadat dhr. bij de huisarts was geweest vanwege een val in de badkamer. Dhr. heeft gelukkig geen klachten meer van de val, maar het echtpaar maakt zich wel zorgen over de toekomst. Dhr. is al wat moeilijk ter been, loopt met behulp van een rollator of een stok, en mevr. merkt dat ze slechter begint te zien.

Dhr. en mevr. wonen samen in een vrijstaande woning met een grote tuin. Het echtpaar heeft geen kinderen, wel is er om hen heen een netwerk van familie en buren die hen helpen bij onder andere het doen van de boodschappen en mee gaat naar afspraken in het ziekenhuis.

Dhr. en mevr. geven heel duidelijk aan dat ze zo lang mogelijk samen in dit huis willen blijven wonen, en mevr. vraagt wat er mogelijk is aan hulp wanneer ze het niet meer redden met de hulp van elkaar en hun eigen netwerk. Ik leg hen uit welke mogelijkheden er zijn aan inzet van vrijwilligers, ondersteuning in het huishouden, dagbesteding en zorg. Daarnaast geef ik hen wat tips om de badkamer veiliger te maken (douchestoel, antislip-mat, beugel in het toilet).

Het is voor dhr. en mevr. een geruststelling te weten wat er thuis indien nodig mogelijk is, en zij gaan de hulpmiddelen in de badkamer plaatsen. We spreken af dat ik twee keer per jaar bij hen op bezoek blijf komen, om te kunnen volgen hoe het met hen gaat en zo nodig hulp in te schakelen. En als er tussentijds iets is, dan bellen ze me.

Wijken: wijkzuster Chrissie de Nijs; Centrum West, Oost en Hooghuis: wijkzuster Eva Durinck; De Keen, Noord, Attelaken, Schoenmakersh: wijkzuster Nencyvd Kuinder; G.Polder, Banakkers, H Neer, Vosdonk; Wijkzuster Elske van Andel. De wijkzusters zijn te bereiken op telefoonnummer: 076-5205635. [l]