Molen De Lelie open tijdens West-Brabantse Molendag

ETTEN-LEUR - Op 31 maart a.s. wordt vanaf 11:00 tot 17:00 uur weer de jaarlijkse West-Brabantse Molendag georganiseerd. Op die dag staan de deuren van Molen De Lelie op de Geerkade in Etten Leur weer helemaal voor u open.

Wij hebben de bezoekers veel te vertellen omdat we het afgelopen jaar veel hebben gedaan en hebben bereikt. Zo hebben wij 5000 kg tarwe, 1000 kg spelt en 100 kg rogge gemalen. Dus we kunnen spreken van een mooi resultaat De 6100 kg consumptiemeel/bloem uit de granen zijn allemaal verkocht. De opbrengst van deze producten wordt direct gebruikt om de molen draaiende te houden. Het onderhoud van een molen is een zeer kostbare zaak en wij zijn daarom erg trots op dit resultaat, maar ook voortdurend zijn wij ook op zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden voor onze producten. Alleen van de opbrengst van onze meelverkopen redden wij het niet en wij zijn daarom altijd blij met giften en sponsoring. Het was even spannend hoe de oogst zou zijn van 2018. Na een extreem warme zomer heeft dat uiteraard ook gevolgen voor de kwaliteit van de graankorrel. Uiteindelijk is de graankorrel wel kleiner en het vochtpercentage is laag. Hierdoor hebben wij nog steeds onze lokale granen die in Etten-Leur worden geteeld, gemalen en geconsumeerd.

Onze molenzeilen zijn na veel gebruikt te zijn toe dat ze vervangen moeten worden. Daar zijn wij nu druk mee doende om hier fondsen voor te verwerven. Één van de zeilen hebben wij al gesponsord gekregen van de Road Runners E-L samen met een particuliere donatie. De Road Runners E-L schenken ieder jaar een deel van de opbrengst van de Lelieloop die op tweede pinksterdag al 25 jaar wordt georganiseerd. Ook hebben we nog een uitdaging om een aantal balken van de stelling te vernieuwen. Naast onze wekelijkse openstelling op zaterdagmiddag, zijn we nog eens 30 keer actief geweest met de molen en hebben daarmee in totaal 68.000 omwentelingen kunnen bewerkstelligen en hebben we in totaal 1780 bezoekers mogen ontvangen. Onder deze bezoekers zijn altijd weer veel schoolklassen en BSO klassen. Dit is exclusief de klanten die in onze winkel zijn geweest. Een andere doelstelling van Stichting Molen de Lelie is het opleiden van molenaars. Op dit moment hebben we twee mensen in opleiding en we proberen hen zo goed mogelijk te begeleiden in het behalen van hun molenaarsdiploma. Zoals het er nu naar uitziet gaan deze twee leerling molenaars eind 2019 op examen. Dat zou betekenen dat Molen De Lelie weer twee gediplomeerde molenaars rijker is. Het is enorm belangrijk voor de molens in de regio dat er voldoen instroom is van nieuwe molenaars. Informatie over een opleiding tot molenaar is ook op die dag te verkrijgen en verder iedere zaterdagmiddag. Al het onderhoud aan de molen doen wij zelf en hebben niet vaak hulp nodig van gespecialiseerde bedrijven en dankzij onze vrijwilligers kunnen wij op deze manier de kosten zo laag mogelijk houden. Het gehele jaar zijn wij in touw om zo’n belangrijk historisch gebouw in stand te houden en te behouden voor de volgende generaties. Dit doen wij samen met een 15- tal vrijwilligers en ieder met zijn eigen specialisme. Zo hebben wij mensen die zich bezig houden met de verkoop, het maken van broodmixen, onderhoud aan de molen en de molenaars.

Dit alles willen wij u graag laten zien, ruiken, horen en proeven op zondag 31 maart a.s. in Molen De Lelie op de Geerkade in Etten-Leur. Indien er voldoende wind is, zullen wij die dag ook gaan malen. U bent van harte welkom. [l]