Diamanten bruidspaar Nelly en Jan Dekkers hebben nog steeds lol met elkaar. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Diamanten bruidspaar Nelly en Jan Dekkers hebben nog steeds lol met elkaar. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Bij een bruiloft van Dekkers hoort muziek

ETTEN-LEUR – Ooit in een café in Prinsenbeek ontmoetten Nelly Beekers en Jan Dekkers elkaar. Voor Jan was het liefde op het eerste gezicht en een afspraakje was snel gemaakt. Het was het begin van een langdurige relatie. Maar liefst zestig jaar zijn ze nu getrouwd en om dat groots te herdenken wordt er op 20 april gefeest mét muziek van niemand minder dan Etten-Leurs meest muzikale familie: de familie Dekkers!

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Nelly was de jongste van vier kinderen en de familie Beekers had een tuinderij in Effen, nabij Breda. De kinderen hielpen uiteraard mee. "Ik was knechtje bij mijn vader, een een goeie" lacht ze "dat zei mijn vader." Bij Jan Dekkers thuis was het hard werken op het gemengde bedrijf in wat nu de wijk 'Haagse Beemden' in Breda is. Maar vele handen maken licht werk want hij was de oudste in een gezin met maar liefst tien kinderen.

Plezier

Toen was daar die wielerronde van Prinsenbeek en Nelly ging met haar nichtje naar het café. Ook Jan was er met drie kameraden. "We moesten zo lachen, we hadden zo'n plezier" vertelt Nelly glunderend. Ze maakten een afspraakje voor de volgende week. Jan zou op bezoek gaan bij zijn Nelly maar hij was ziek. Zij stapte op de fiets om dan maar bij hem aan zijn ziekbed te gaan zitten.

Trouwen

Voor Jan, toen 26 jaar oud, was Nelly niet zijn eerste verkering en voor Nelly, toen 22 jaar, was Jan dat ook niet. Maar voor beide bleek dat de 'ware' nu gevonden was. Er werd hard gewerkt thuis en op zondag gingen ze samen fietsen. Na twee jaar verkering werd er op 26 maart 1959 getrouwd voor de wet en het stel nam, na het overlijden van Nelly's vader, de tuinderij over waar Nelly daarnaast het huishouden bestierde. Moeder Beekers bleef bij hen wonen "maar wel elk apart hoor" voegt Nelly daar onmiddellijk aan toe.

Vakantie

Jaren later werd de tuinderij verkocht en het paar vestigde zich in 1983 in Etten-Leur waar Jan, naast zijn werkzaamheden in de tuinderij, zijn 'gewone' baan had. "29 jaar bij Isover" vertelt hij niet zonder trots "in de ploegendienst." Eenmaal per jaar gingen ze op vakantie. "Met de bus naar Oostenrijk of Frankrijk, we zijn op zoveel plaatsen geweest" herinnert Nelly zich.

'Op de fiets
door Nederland'

Fietsen

Jan Dekkers ging in 1991 'in de VUT' en toen werd er gefietst, veel gefietst. De tweewielers werden op de auto geladen en zo trok het echtpaar al fietsend door Nederland. "Twee keer per jaar gingen we ook een week naar de Veluwe om daar te fietsen. Maar op een gegeven moment zijn we daarmee gestopt, veel te druk" verzucht Jan die daarnaast als hobby vogelhuisjes maakte. Nu gaat Jan (88) biljarten in hun wooncomplex, grijpt hij regelmatig naar zijn puzzelboekjes en gaan ze één keer per week met z'n allen koffiedrinken.

'We moesten een tent zetten'

Feest

Op 20 april, de datum van de kerkelijke inzegening van het huwelijk, werd er in 1959 gefeest. "Toen hebben we een tent moeten zetten bij de tuinderij, de hele familie was er van beide kanten, 't was een drukke bedoening met veel muziek, maar wel heel leuk, we hebben veel gelachen" vertelt de nog immer vrolijke Nelly (85). Nu wordt op die datum weer gefeest met familie, vrienden en buurtjes. Koffie met gebak, borrelen, eten en 's avonds een dansje maken op de muziek van de familie Dekkers.

En het geheim van hun lange huwelijk, want ze hebben nog steeds lol met elkaar: "We zijn tevreden mensen, dat maakt ons gelukkig!"[l]