Tijd Damen weet de stemming erin te brengen. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Tijd Damen weet de stemming erin te brengen. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

IKC de Vincent viert muzikaal feestje

ETTEN-LEUR - Integraal Kind Centrum de Vincent sloot afgelopen vrijdag zijn cultuurweek af met een muzikale bijeenkomst op het leerplein in de school. Tijl Damen ontlokte met zijn interactieve voorstelling veel gelach en kabaal bij de 150 leerlingen, liet de kinderen meespelen op potten en pannen en hield de beweging erin, ook bij de juffen.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Jolanda Nieuwenhuizen, leerkracht van groepen vier, vijf en zes trok als commissielid de kar tijdens de cultuurweek die op maandag startte met een optreden van muziekschool Toon van den Maagdenberg. De cultuurweek heeft een thema. "We willen de kinderen op school kennis laten maken met verschillende culturen, vorig jaar was dat dans en dit jaar muziek. We hebben iedere dag een andere muziekstijl, klassiek, pop, rock, jazz en reggae, en de kinderen krijgen uitleg over die stijl in de les.

Spannend

Op donderdag was het de beurt aan verschillende leerlingen die met hun instrument de klassen rondgingen om over hun muziekinstrument te vertellen en een optreden te verzorgen. Leerling van groep 8 Mike Noordermeer (11) nam zijn saxofoon mee. Ondanks dat hij pas acht lessen gehad had was hij erg tevreden. "Het spelen ging heel goed, alleen soms wat valse nootjes. In het begin was het wel spannend maar na het eerste optreden was die spanning totaal verdwenen" vertelt hij, de nuchterheid zelve. Hij speelde onder andere 'Ode an die Freude' van Ludwig von Beethoven en 'hoedje van papier.' Zus Jodie Noordermeer (9) nam haar trompet mee. Zij heeft al ongeveer een jaar les en vond ook dat het spelen goed ging. "Ik vond 't ook heel leuk" zegt ze. Ze speelde samen met haar broer maar ook solo: de Cancan en Scarborough Fair.

Motiveren

Tim (9) nam zijn cello mee. "Het is een kwart cello dus wel makkelijk te dragen. In het begin, voor ik mocht spelen, was ik wel zenuwachtig. Maar toen ik eenmaal begon niet meer." Hij speelde onder andere een lievelingsliedje van zijn moeder en trad ook samen met Mike en Jodie op in de klas. "Ik hou van alle soorten muziek. Deze hele week vond ik heel leuk. Voor uitleg had ik niet veel tijd maar ik heb wel wat kunnen vertellen. Beetje motiveren voor de cello" voegt hij er enthousiast aan toe.

Muziektheater

Voordat de muziekweek werd afgesloten met een optreden van orkest Pro Musica in wijkgebouw De Linde, was het vrijdagmorgen om 11.00 uur tijd voor een muzikaal feestje met Tijl Damen. Hij omschrijft zijn optreden als een muziektheater met interactie en veel humor. En dat klopte. Met zijn veelsoortige instrumenten, van percussie tot potten en pannen, en eigen composities kreeg hij de handen op elkaar. Er werd gestampt, gesprongen, gedraaid en met de billen geschud en met het zo hard mogelijk mee joelen hé, hó, há ging het dak eraf. Ter afsluiting volgde natuurlijk de polonaise en zo, met de juf aan het hoofd, terug naar de klas.[l]