Waardevolle judoles voor Renske van Zundert

ETTEN-LEUR - Zondagochtend, vroeg uit de veren! Renske van Zundert stond om 08.30 uur (zomertijd) al op de weegschaal in sporthal de Kievit in Geldrop voor het 11e JBN judotoernooi. Renske is de eerste judoka van sportschool Ikigai die de stap waagt om zich te meten met judoka's vanuit heel Nederland.

De jeugdtoernooien van de Judobond Nederland (JBN) zijn een kweekvijver voor de kampioenen van de toekomst. Om bekende technieken uit te proberen tegen andere tegenstanders was dit een mooi moment voor Renske die haar 'mannetje' staat op bekend terrein. Vandaag dus een klein uurtje in de auto om onbekende gezichten te ontmoeten.

Wedstrijd
In 'ronde 1' meteen een supersterke tegenstander. Deze vloog uit de startblokken na het startsein van de scheidsrechter waardoor Renske al snel in een houdgreep belandde. Tegen de verbazing van de aanwezigen wist Renske hieruit echter te ontkomen voor een tweede kans. Helaas liep ze al snel in de volgende worp en verloor daardoor met twee halve punten.
Ronde 2 ging veel beter. Een spervuur van aanvallen door Renske op de tegenstandster zorgden dat deze onder de druk bezweek en ten val kwam. Dit leverde een half punt op. Het meisje wist zich echter knap te herstellen hiervan en probeerde de achterstand weer goed te maken. Door de verdediging goed gesloten te houden lukte dit echter niet. Na twee zware minuten was de winst binnen.
In ronde 3 stond de grootste favoriet voor de titel tegenover Renske. De tactiek werd vooraf goed doorgenomen met de coach. Twee aanvallen werden daardoor prima afgeslagen, maar bij de derde kwam Renske toch ten val en werd ze door haar tegenstanders Jadey van Buel (van Buel Sports) strak in een houdgreep vastgepakt. Ondanks verwoede pogingen was ontsnappen onmogelijk.
Ronde 4 was bepalend voor een podiumplek. Tegenstandster Lotte van Dun (JV Nintai) moest daarvoor verslagen worden. Renske trok snel ten strijde en probeerde met een beenworp de partij naar zich toe te trekken. Na vier mislukte pogingen leek het bij de vijfde te gaan lukken, maar door een duwtje van Lotte raakte Renske haar balans kwijt en viel daardoor zelf. Gelukkig wist ze nog snel richting haar buik te draaien waardoor het niet meteen het einde was. De laatste minuut ging in en Renske moest nu op volle kracht vooruit om de achterstand recht te trekken of in winst om te zetten. De 'spierballenworp' moest de doorslag brengen, maar hiervoor kwam ze niet in de juiste positie. In de laatste tien seconden was er nog een kans voor de beenworp, maar de tegenstanders bleef goed opletten en stond dit niet toe.
Helaas geen plekje op het erepodium vandaag, maar wel een goede ervaring opgedaan voor de volgende keer. Deze waardevolle leermomenten gaan we gebruiken in de aankomende trainingen naar een volgend toernooi. [l]