Geen oplossing voor overlastgevende truckers

ETTEN-LEUR - Het Etten-Leurse gemeentebestuur heeft geen panklare oplossing om de overlast van overnachtende truckers op industrieterrein Vosdonk aan te pakken.

DOOR MONIQUE JANSEN

De chauffeurs veroorzaken met name hinder op de Hoge Donk, dit is een woongebied aan de rand van Vosdonk. Truckers zouden hun behoefte in gemeentelijke plantsoenen doen. Ook laten ze afval slingeren. PvdA-fractievoorzitter Harm Wierema trok zich het lot van de omwonenden aan. Hij wijst er bovendien op dat tank- en koelwagens met draaiende motoren gevaar opleveren.

Handhaving

Volgens het college is het niet simpel om de overlast op te lossen. Zo bestaan er weinig mogelijkheden voor handhaving. Gemeentelijke BOA's hebben geen bevoegdheden om overnachtende chauffeurs te controleren. Dit is voorbehouden aan inspecteurs van de Inspectie Leefbaarheid en Transport. Deze afdeling valt onder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie heeft voor geheel Zuid-Nederland één inspecteur beschikbaar. Boa's mogen wel een boete uitschrijven als een chauffeur zijn behoefte doet op een plaats waar dit niet is toegestaan, maar dit is nogal arbeidsintensief werk.

Extra afvalbakken

Daarnaast spelen er meer problemen op industrieterrein Vosdonk die aandacht vragen. "Een oplossing is niet simpel. Bij alles wat we doen zal er een verschuiving plaatsvinden. Van industrieterrein naar woonwijk, of andersom. Of naar andere gemeenten", meldt het college. Het gemeentebestuur ziet ook weinig brood in de suggestie om bijvoorbeeld extra afvalbakken of toiletcabines te plaatsen aan de Hoge Donk om overlast op deze manier tegen te gaan: "Dit brengt veel kosten met zich mee en die zijn niet begroot." Daarnaast dreigen dergelijke voorzieningen hangjeugd aan te trekken. Dat kan weer leiden tot andere overlast.[l]