De werkzaamheden aan de Lambertuskerk zijn in volle gang. FOTO FRANS VAN DER BOM
De werkzaamheden aan de Lambertuskerk zijn in volle gang. FOTO FRANS VAN DER BOM Foto: Frans van der Bom

Interieur Lambertuskerk wordt in ere hersteld

ETTEN-LEUR - In 2011 kon dank zij een enorme instandhoudingssubsidie voor rijksmonumenten de buitenkant van de historisch monumentale Lambertuskerk op de Markt een forse en broodnodige restauratie ondergaan. Zo werden alle daken en goten van het kerkgebouw en de bijgebouwen vernieuwd, evenals de kerktoren.

DOOR FRANS VAN DER BOM

Ook de kerktuin en het kerkplein ondergingen een forse achterstallige opknapbeurt. Zo werd in 2015 het kerkplein helemaal opnieuw aangelegd, inclusief een nieuw herwerk met toegangspoorten. Overigens worden er binnen afzienbare tijd weer bomen op het kerkplein terug geplant. Met Johan Snijders', -bestuurslid gebouwen'- van de Mariaparochie spraken we over de verdere continuering van de restauratiewerken aan de Lambertuskerk.

Inwijding

In de Nederlandse monumentengids wordt de "R.K. Kerk van Sint Lambertus" omschreven als een neo-gothische, driebeukige kruisbasiliek met westtoren. De kerk is in het midden van de 19e eeuw gebouwd door de op Leur geboren architect P, van Genk, naar een ontwerp van de Gentse architect Bruggenaar. In 1878 werd de parochiekerk officieel ingewijd. In 1958 werd het interieur van de kerk gemoderniseerd en werden er helaas veel traditionele beeldelementen weggepoetst of definitief verwijderd. Later is de keramische kruisweg gelukkig in al zijn glorie hersteld.

Kerk werd in 1878 ingewijd

Herstel van het interieur

Doordat er in het verleden aan de buitenkant langdurig achterstallig onderhoud was geweest, ontstond er binnen in de kerk forse gevolgschade. Bijvoorbeeld: het stuc- en schilderwerk had fors te lijden gehad. In 2015 werd weer positief gereageerd op een instandhoudingssubsidie aanvraag. Zodoende kon binnen het interieur als eerste het pleisterwerk van de zijbeuken aangepakt worden. Dit pleisterwerk was namelijk enorm aangetast door lekkages uit het verleden. In maart is een begin gemaakt met het schilderwerk van de wanden en gewelven van de beide zijbeuken. De kleurstelling welke gebruikt wordt is donkergrijs-lichtgrijs en rood. In de gewelven zaten oorspronkelijk goudgekleurde detailschilderingen. Om deze niet verloren te laten gaan zijn deze vanaf de steiger over getekend. Zodat ze later weer opnieuw aangebracht kunnen worden. Nu het begin gemaakt is met het herstel van de binnenzijde, wil het kerkbestuur dit graag doorzetten voor het gehele interieur. Aangezien hier hoge kosten mee gemoeid zijn, start het bestuur binnen afzienbare tijd met een donatieactie.

Multifunctionele gebruik

Er is het bestuur van de H. Mariaparochie alles aan gelegen om de Lambertuskerk in stand te houden voor kerkdiensten, die passend zijn binnen de landelijke gestelde regels voor het gebruik van een R.K. kerkgebouw, maar zeker ook geschikt te maken voor een grote diversiteit aan sociaal-culturele activiteiten, zodat de kostbare restauratiewerken aan kerk en kerkplein een extra dimensie kunnen krijgen. Door deze toekomstige multifunctionele taak van dit monumentale pand hoopt het bestuur dat steeds meer inwoners van Etten-Leur (en daarbuiten) een kijkje kunnen nemen en gebruik maken van dit ruime en mooie monument.

Passieconcert

Zo vond bijvoorbeeld op 6 april voor de 11e maal een drukbezocht passieconcert, de Lukaspassion van J.S. Bach in de Lambertuskerk plaats. Ook waren er drukbezochte tentoonstellingen over o.a. 'de week van de begraafplaatsen'en het 'religieus erfgoed'. Op 20 en 21 december aanstaande organiseert Max Mini twee 'concertdagen' in de Lambertuskerk. De goede akoestiek van het gebouw heeft bij de keuze hiervan ongetwijfeld een grote rol gespeeld.[l]