Het plafond is nu al meerdere malen gerepareerd. FOTO IJGENWYS
Het plafond is nu al meerdere malen gerepareerd. FOTO IJGENWYS Foto: IJgenwys

Geen oplossing voor vernielingen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur heeft geen pasklare oplossing om de vernielingen bij Stichting IJgenwys en Anders een halt toe te roepen. Het dagbestedingscentrum voor mensen met een beperking aan de Markenland heeft de afgelopen jaren meerdere keren te maken gehad met vandalen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Die hangen op het dak rond van het dagbestedingscentrum, waardoor de plafonds schade oplopen. Daarbij ontstonden meerdere keren lekkages. Leefbaar Etten-Leur vroeg het college van burgemeester en wethouders om Stichting IJgenwys en Anders te helpen. "We hebben onze jongerenwerkers gevraagd om hier aandacht voor te vragen", benadrukt wethouder Martin van der Bijl. Ook treedt de wijkmanager in gesprek met omwonenden om hen te vragen naar hun gevoel voor veiligheid. Mogelijk kunnen ze een actieve rol spelen in het voorkomen van het vandalisme bij IJgenwys.

Geen camera

De gemeente neemt geen maatregelen, zoals het plaatsen van een camera. "Dat doen we niet omdat er geen sprake is van ernstige verstoring van de openbare orde", meldt Van der Bijl. Stichting IJgenwys kan eventueel wel zelf een camera plaatsen. Voorzitter Jos Trouwborst laat weten dat dit geen optie is: "Daar hangt namelijk nogal een financieel plaatje aan. Wij willen het geld dat we ontvangen juist gebruiken voor het bieden van zorg. Onze stichting bestaat uit beroepskrachten die helpen met de dagbesteding. Voor de rest draaien we geheel op vrijwilligers." Wel houden surveillanten van een beveiligingsbedrijf een oogje in het zeil. Trouwborst is blij met de inzet van Leefbaar Etten-Leur en het college van burgemeester en wethouders om de problemen aan te pakken. Toch zou een bijdrage voor de beveiliging erg welkom zijn geweest: "Wij zijn er namelijk voor de kwetsbare mensen die anders thuis komen te zitten. Daar besteden we zoveel mogelijk ons geld aan."[l]