De Suikerfabriek rond 1870. FOTO ARIE DE BRUIJN
De Suikerfabriek rond 1870. FOTO ARIE DE BRUIJN Foto: Arie de Bruijn

Presentatie over suikerfabrikant

ETTEN-LEUR - Heemkundekring Jan uten Houte verzorgt 9 mei vanaf 19.30 uur in gebouw De Linde een presentatie over suikerfabrikant S.C.J. Heerma van Voss. Zijn 50-jarig jubileum in de suikerindustrie staat hierbij centraal. Arie de Bruin vertelt over zijn leven en daden. Daarbij toont hij talrijke illustraties.

DOOR MONIQUE JANSEN

In 1869 begon Heerma van Voss aan zijn succesvolle 50-jarige carrière in de suikerindustrie. In 1919 zette hij er een punt achter. Deze 50 jaar staan centraal in zijn lange leven (1841-1934). Voor de Heemkundekring is zijn suikerjubileum, nu precies 150-100 jaar geleden, aanleiding om zijn markante persoonlijkheid en boeiende daadkracht in de schijnwerpers te zetten. Velen waren destijds afhankelijk van de suikerbietenteelt.

Spil in industrietak

Heerma van Voss fungeerde als een nationale spil in deze industrietak. Hij betekende veel voor de dorpen Etten en Leur, zijn familie, zijn kerk, landelijk opererende organisaties en de start van de luchtvaart in Nederland. In de loop der jaren is hij onder meer omschreven als suikerbaron, innovatief, goedgeefs, nors.

Informatie

De heemkundekring heeft afgelopen jaren veel informatie verzameld over Heerma van Voss. Tijdens de presentatie zal ook toegelicht worden op welke wijze deze verkregen kennis en documentatie beschikbaar gesteld gaat worden. Arie de Bruin is een actief lid van vereniging Jan uten Houte. Hij heeft een informatieve Powerpoint-presentatie samengesteld.

Entree

Iedereen is van harte welkom bij de presentatie. De entree is gratis, net als een kop koffie of thee. Wel worden aanwezigen verzocht een vrijwillige bijdrage te geven voor het dekken van de kosten. De Linde bevindt zich aan de Lambertusstraat 7. Gratis parkeren kan op het parkeerterrein aan de Wipakker. Voor meer informatie, ga naar www.hetwithof.nl[l]