Burgemeester Miranda de Vries en jeugdburgemeester Indy van Dongen openen Konginsdag 2019. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Burgemeester Miranda de Vries en jeugdburgemeester Indy van Dongen openen Konginsdag 2019. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Koninklijk verjaardagsfeestje in Etten en Leur

ETTEN-LEUR – Het was spannend voor het Oranjecomité. Kunnen we naar buiten, moeten we naar binnen. Maar de Aubade waarmee Koningsdag 2019 werd geopend verliep gladjes, zonder excessen van de weergoden. De vendeliers van het Cloveniersgilde brachten hun vaandelgroet, muziekvereniging Constantia verzorgde de muzikale noot en de dames en heren van het Zwanentranenkoor veroorzaakten een lichte swing bij de aanwezigen.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Markt en Oude Bredaseweg in het centrum van Etten waren bezet met voornamelijk overdekte kramen. Leer de Nederlanders hun klimaat kennen. 'Mij zullen ze niet hebben' werd er gedacht. Het was er druk, er werd gepingeld, gekocht en er werd gesjouwd. Armen vol met speelgoed, voor een prikkie op de kop getikt, of net dat dingetje wat nog aan de huishouding ontbrak.

Grabbelen

In het overdekte winkelcentrum hadden de marktkooplui over belangstelling niet te klagen en werd er volop gehandeld. Jelle (4) en vriendje Daan (7) hadden het druk met hun grabbelton. "Grabbelen voor tien cent" riepen ze vol overtuiging.

Feestje

Het feestje werd om twee uur voortgezet in Leur. Daar bracht burgemeester Miranda de Vries een toost uit met de organisatie van Leur Kleur Oranje en de Turf Blaozers, die een oergezellig Brabants sfeertje brachten in de tent die wel even handig was voor een kort overkomend buitje.

'Wij laten ons ons feestje niet ontnemen door een beetje regen'

"Wij laten ons ons feestje niet ontnemen door een beetje regen", zei de burgermoeder.

Kinderplein

De kinderen vermaakten zich uitstekend met allerlei spelletjes op het kinderplein. Wie wilde kennismaken met rugbyen kon het tackelen oefenen tegen de stootkussens en wie een beetje competitiegevoel had kon zich uitleven op het zo snel mogelijk een spijker in een boomstam meppen.

'Het was er druk, er werd gepingeld, gekocht en er werd gesjouwd'

Jeroen Tak nam de zaag ter hand en wist in recordtijd een mooi boomstamschijfje te produceren. Een lekkere pannenkoek bij molen De Lelie, een ritje op de pony, springkussens, schminken, een jongleur en diskjockeys maakten Koningsdag op de Leur af.[l]

Lize en Bibi hebben hun spaarpot leeggehaald en mooie dingen gekocht. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Even kijken of het overhemd past. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Bij vriendjes Jelle en Daan grabbelen voor een dubbeltje. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Een toost op de Koning. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Ringen gooien op het kinderplein in het Schoenmakerspark. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Eendjes vangen op het kinderplein in het Schoenmakerspark. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Die spijker gaat erin, met een beetje hulp. FOTO STELLA MARIJNISSEN