Cover Panda en de meester-kruidenier, 1956.
Cover Panda en de meester-kruidenier, 1956. Pim Oosterheert

Nederlands Drukkerij Museum extra open

ETTEN-LEUR - Op de bovenverdieping van het Nederlands Drukkerij Museum is nog steeds de succesvolle expositie Marten Toonder, een uniek dubbeltalent, over het leven en werk van Nederlands bekendste striptekenaar te zien. De belangstelling voor deze tentoonstelling is overweldigend en de reacties zijn uiterst lovend.

Naast heer Bommel en Ton Poes creëerde Toonder nog andere figuren, zoals Panda.

Panda was een beertje met een hoog aaibaarheidsgehalte. Panda’s vader stuurde hem de wijde wereld in en gaf hem daarbij een daalder met de raad om goed zijn best te doen, zodat hij op eigen benen kon staan. Panda slaagde er uiteindelijk in om deze daalder om te zetten in een klein fortuin.

De strip was zeer succesvol, ook in het buitenland. Voor het buitenland werd de tekststrip onder de illustraties vervangen door tekstballonnen. In Nederland verschenen 198 verhalen over Panda van 1946 tot en met 1991 zonder onderbreking in de bladen van de Grote Provinciale Dagbladpers.

Panda werd hierdoor de bestseller van Toonder Studio’s, met plaatsingen in tal van Europese kranten en tijdschriften.

Museum

Op de begane grond is de drukkerszaal te bewonderen. In deze grote drukkerszaal werken alle drukpersen en is het mogelijk voor jong en oud om zelf afdrukken te maken. Het bijzondere van het museum is dat werkelijk alle facetten van het oude, ambachtelijke boekdrukvak te zien zijn en men zich er kan verbazen over het feit dat het allemaal begon in 1445 met de uitvinding van het gieten vaneen losse loden letter door Johannes Gutenberg uit Mainz(D). Dit is ook te zien in “het oude drukkerijtje” uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.

Oude rotten uit het vak begeleiden u door uw rondgang door het museum met tekst en uitleg. Op de bovenverdieping staat een compleet ingerichte boekbinderij, waar te zien is hoe vroeger een boek met de hand gebonden werd.

Op www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu. vindt u meer informatie over de tentoonstelling, workshops, groepsbezoeken en bereikbaarheid.

Het Nederlands Drukkerij Museum is gelegen aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur.

De openingstijden zijn: zondag 5 en 19 mei van 13.00 tot 16.30 uur en iedere dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur.[l]