De schrijversgroep in actie.
De schrijversgroep in actie. Petra de Mönnink

Heemkundekring Jan Uten Houte zoekt materiaal voor expositie

ETTEN-LEUR - 75 Jaar geleden werd er in de regio nog flink gevochten. Dan denken we aan de oversteek van de rivier de Mark; Canadese, Amerikaanse, Britse en Poolse troepen klaarden deze gevaarlijke klus, met andere woorden zij bevrijdden ons. De Heemkundekring wil met een grote expositie in het winkelcentrum deze gebeurtenis tonen.

Daar heeft men echter allerlei materiaal voor nodig. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld militaire spullen, wapens, militaire kleding enz. Het mag gerust één exemplaar zijn. Het hoeven er zeker niet per se meer te zijn. Of dat nu een grote huls is of een helm, dat maakt niets uit. Die spullen willen we graag lenen.

Bij het aankleden van deze expositie krijgt Jan uten Houte al hulp van twee Etten-Leurenaren. Allereerst Sjaan Valentijn met Piet Rens, grote verzamelaars van militairia. Daarnaast van André de Rijck, een zeer groot verzamelaar van illegale blaadjes en affiches uit de oorlog. Zij worden regelmatig gevraagd in het hele land om een expositie aan te kleden. Maar we denken ook aan oorkondes, foto’s, onderscheidingstekens e.d. Ook deze willen we lenen.

Boek met oorlogsverhalen

In oktober wordt bij de opening van de expositie een boek met oorlogsverhalen gepresenteerd. Tot nu toe hebben al diverse Etten-Leurenaren hun belevenissen op papier gezet. Heeft u nog een mooi oorlogsverhaal uit Etten-Leur? Aarzel dan niet en meldt het of zet het zelf op papier. Andere activiteiten zijn het samenstellen van een film door Eelco Scheeres; het leggen van een Stolperstein als herinnering aan de Etten-Leurse Jood Samuel Levi; het samenstellen van een lesbrief voor de groepen 7 en 8 van de basisschollen.

Kortom: Volop activiteiten voor jong en oud. Wij hopen dan ook dat inwoners van Etten-Leur reageren. Dat kan bij: Piet Luijten 5034993; Jos Buijs 5012364 en Jos Martens 5034325. E-mail: jos_martens@kpnmail.nl[l]