Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

Tourclub DSE fietst voor Stichting Nu Jij

ETTEN-LEUR - Een wielerclub binnen een voetbalvereniging. In Etten-Leur is het inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Nog niet zo lang geleden is een nieuwe tak aan de DSE boom toegevoegd, te weten Tourclub DSE.Die club gaats straks fietsen voor het goede doel.

DOOR FRANS VAN DER BOM

In 2018 bestond de Etten-Leurse voetbalclub DSE (De Sportvriend Etten) zestig jaar. Dit is uitbundig en groots gevierd. Meer dan 700 leden zijn lid van deze bloeiende vereniging, die aan de Olympiade thuis is. Naast een groot aantal heren- en jeugdelftallen, heeft DSE als sinds jaar en dag een 1e dameselftal wat al vele jaren in de hoogste regionen van de damescompetitie sterk meespeelt.

Kilometervreters

Al ruim dertig jaar trappen Corné Lauwen, Corné Ossenblok en Ron Hofman (allemaal bestuursleden van DSE) iedere zondagochtend de nodige kilometers onder zich vandaan. In een ver verleden organiseerden ze ieder jaar de toertocht Luxemburg-Sprundel.

'Vorig jaar ontstond idee om toertocht vanuit Luxemburg nieuw leven in te blazen'

De laatste keer was in 2001, dat was de vijftiende maal. Vorig jaar tijdens hun wekelijkse fietstocht werd op de Oosterscheldebrug het idee geboren om de toertocht vanuit Luxemburg weer nieuw leven in te blazen. Tourclub DSE was geboren.

Tourclub DSE

In november 2018 was het zover: Tourclub DSE was officieel opgericht en binnen de kortste keren had de wielertourclub al meer dan twintig actieve leden. Iedere zondagochtend vertrekken de leden om half negen vanaf de Moeierboom op de Etten-Leurse Markt voor een gezellige fietstocht. Op de gezamenlijke groepsapp worden ruim van tevoren de routes aangegeven en kunnen de deelnemers zich aanmelden. Bovendien heeft de tourclub inmiddels eveneens een eigen website: www.tourclubdse.nl. De komende weken staan onder andere de volgende tochten op de planning: Tweede Pinksterdag de Elfstedentocht van 240 kilometer in Friesland; een tocht over de Oosterscheldedam van 220 kilometer evenals de Zedelandbrugroute en ook nog de Koos Moerenhout Klassieker. Dit alles om voldoende kilometers in de benen te krijgen voor de toertocht Luxemburg-Etten-Leur

Luxemburg-Etten-Leur

Op 21 en 22 juni a.s. gaat deze monstertocht plaatsvinden. Op 21 juni vertrekt de bus met maximaal 50 deelnemers richting Luxemburg. Op dit moment zijn er al 30 inschrijvingen; de inschrijving en info (via de website www.touringclubdse) staat nog tot 1 juni open! Ook kan ingeschreven worden via email: info@tourclubdse.nl. Er is voor gekozen voor 21/22 juni omdat 21 juni de langste dag van het jaar is. Op 22 juni wordt 's morgens om 05.00 uur vertrokken vanuit het Luxemburgse Liepperscheid voor een toertocht van 315 kilometer. Gedurende deze tocht zal ook 3.000 kilometer geklommen worden, voorwaar geen sinecure. De tocht, welke begeleid wordt door een voorrijwagen en een aantal motoren en volgauto, komt onder andere langs Clairvaux Vielsalm, Spa, Luik, Maastricht, Genk, Mol, Turnhout en Hoogstraten.

'Alle opbrengsten zijn voor Stichting Nu Jij'

De aankomst wordt verwacht om ongeveer 19.30 uur bij het clubhuis van DSE aan de Olympiade, waar een blaaskapel en een welverdiende maaltijd gereed zullen staan. Alle opbrengsten, zoals inschrijfgelden en sponsorgelden, zijn voor het goede doel dat DSE hiervoor tijdens hun jubileumfeest uitgezocht heeft: de stichting Nu Jij.

Stichting Nu Jij

Vorig jaar bij het drukbezochte 60-jarig bestaan van DSE was ook de dochter van ex-voorzitter Leo Feskens, Lenie, aanwezig. Lenie van Zundert-Feskens stond in 2012 aan de basis van Stichting Nu Jij. Deze stichting heeft als doelstelling om verwendagen te organiseren voor ernstig zieke mensen die het goed kunnen gebruiken om verwend te worden. Op zo'n verwendag wordt de gasten en hun partners een zorgeloze dag gegeven waarvan iedereen optimaal kan genieten. Alle zorg wordt uit handen genomen en dat op een locatie waar men lekker kan genieten van de rust, natuur, eten en drinken. Niets hoeft en alles mag. Inmiddels is ook de stichting Nu Jij 2.0 aan de stichting toegevoegd. Deze stichting gaat zich richten op jonge mensen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar.Er was niet veel tijd voor nodig om van DSE uit het besluit te nemen om de opbrengsten van de toertocht Luxemburg-Etten-Leur geheel beschikbaar te stellen voor de Stichting 'NuJij'. Inschrijven kan nog tot 1 juni.[l]