Deelnemers Open Monumentendagen 2018 bij achterkant woonhuis Heerma van Voss.
Deelnemers Open Monumentendagen 2018 bij achterkant woonhuis Heerma van Voss. Yvonne Betting

Activiteiten Heemkundekring Jan uten Houte

ETTEN-LEUR - Arie de Bruin verzorgt 9 mei vanaf 19.30 uur in gebouw De Linde een presentatie over S.C.J. Heerma van Voss. Zijn 50-jarig jubileum in de suikerindustrie staat hierbij centraal. Hij vertelt over zijn leven en daden, ondersteund met talrijke illustraties.

Voor de Heemkundekring is zijn suikerjubileum, nu precies 150-100 jaar geleden, aanleiding om zijn markante persoonlijkheid en boeiende daadkracht in de schijnwerpers te zetten. In 1869 begon Heerma van Voss aan zijn succesvolle 50-jarige carrière in de suikerindustrie. In 1919 zette hij er een punt achter. Deze 50 jaar staan centraal in zijn lange leven (1841-1934). Velen waren destijds afhankelijk van de suikerbietenteelt, van landbouwer tot de Minister van Financiën. Heerma van Voss fungeerde als een nationale spil in deze industrietak. Maar behalve de suiker was er nog veel meer dat hem interesseerde en bezighield. Hij betekende veel voor de dorpen Etten en Leur, zijn familie, zijn kerk, landelijk opererende organisaties en de start van de luchtvaart in Nederland. In de loop der jaren is hij onder meer omschreven als suikerbaron, innovatief, goedgeefs, nors.

Iedereen is hartelijk welkom. Entree en het bakske koffie of thee is gratis. Aanwezigen worden verzocht een vrijwillige bijdrage te geven voor het dekken van de kosten. Het adres van De Linde is Lambertusstraat 7, 4872 XA, Etten-Leur, gratis parkeren op het parkeerterrein aan de Wipakker. Voor meer informatie ga naar www.hetwithof.nl onder ‘Herdenking Suikerbaron’.

Beurs ‘Zorg rondom afscheid’

De Heemkundekring is aanwezig op bovengenoemde beurs die gehouden wordt in Gemeenschapscentrum ‘De Baai’ op zaterdag 11 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Dit is hét moment waarop u niet allen kennis kunt maken met de uitvaartbranche maar ook met de organisatie die zorg draagt voor het zeker stellen van ons cultureel en immateriële erfgoed! Voor veel mensen is het moeilijk om stil te staan bij hun laatste afscheid. Vaak merken wij dat het bij een (plotseling) overlijden erg moeilijk is voor de nabestaanden om alles in de korte tijd ‘vaak een paar dagen’ te moeten beslissen en regelen.

Dat geldt vooral ook voor de nabestaanden die door onze vrijwilligers geïnformeerd kunnen worden overleg het zekeren van de stamboom, de bijzondere dikwijls cultuurhistorische verhalen van de overledenen, foto’s en documenten uit een tijd dat er nog geen sprake was van digitaliseren. Graag informeren wij u over hoe u met de betrokken personen voor overlijden zaken kunt zekeren zodat ze voor de nabestaanden en onze gemeenschap behouden blijven. Laat uw ter plekke informeren. Voor meer informatie hierover ga naar www.hetwithof.nl onder ‘Zorg rondom afscheid’ of naar www.zorgrondomafscheid.nl[l]