Weinig vraag naar woningscans onder ouderen

ETTEN-LEUR - Het project 'Wonen met Gemak' is geen succes gebleken in de gemeente Etten-Leur. Weinig oudere bewoners maakten gebruik van het aanbod om een woningscan te laten uitvoeren om te kijken hoe hun huis levensloopbestendig kon worden gemaakt.

DOOR MONIQUE JANSEN

Het project wordt uitgevoerd door de stichting 'Wonen met Gemak' en de gemeente Etten-Leur. Ook de Seniorenraad Etten-Leur maakt onderdeel uit van deze pilot. In 2017 heeft er een proef plaatsgevonden in de wijk Centrum-Oost en in 2018 in de wijk Banakkers.

Opkomst

In totaal werden ongeveer 1.000 huishoudens benaderd. Dat leidde tot een opkomst van zeventig belangstellenden op informatiebijeenkomsten. In totaal voerden woonadviseur in totaal zo'n 32 woningscans uit. "Enigszins teleurstellend", concludeert de Seniorenraad. Dat blijkt uit cijfers uit het jaarverslag van 2018 van de Seniorenraad. De meeste opmerkingen van de woonadviseurs bij de scans gingen over veiligheid. Zo hebben veel bewoners geen zicht op wie er voor de voordeur staat als er wordt aangebeld. Ook beschikten veel woningen niet over voldoende rookmelders om te waarschuwen in geval van brand. Daarnaast constateerden de vertegenwoordigers van Wonen met Gemak dat er vaak onveilige opstapjes naar klapraampjes en ventilatieroosters staan. Dat verhoogt de kans op vallen, waardoor een oudere bijvoorbeeld het risico loopt om een heup te breken. Andere aandachtspunten zijn trappen met onvoldoende steun en gladde treden. Daarnaast blijken ook badkamers veiliger te kunnen. Op oudere leeftijd is het in- en uitstappen in een bad bijvoorbeeld geen goed idee. Adviseurs en vrijwilligers van Wonen met Gemak kijken wat er aan de woning kan worden verbeterd en helpen eventueel bij het inschakelen van een klusbedrijf dat deskundig is op het gebied van woningaanpassingen. De gemeente Etten-Leur overweegt het project -ondanks de geringe deelname- verder uit te rollen.[l]