Heemkundekring op de beurs. FOTO PIET PAANTJENS
Heemkundekring op de beurs. FOTO PIET PAANTJENS Piet Paantjens

Zorg cultureel erfgoed

De beurs heette niet voor niets ‘Zorg rondom Afscheid’. Op deze beurs, georganiseerd door Coppens Uitvaartverzorging, vroeg de Heemkundekring Jan uten Houte aandacht voor het culturele historische erfgoed. Vele mensen, nabestaanden dikwijls, worden pas na het overlijden van hun naasten geconfronteerd met historische stukken zoals foto’s, contracten, boekwerken etc. In de stand van de Heemkundekring werden bezoekers van de beurs geïnformeerd en geadviseerd over hoe vroegtijdig om te gaan met het erfgoed van vader of moeder.

Na het overlijden van betrokkenen is het dikwijls onmogelijk om nog aanvullende informatie over het culturele nalatenschap op te doen. Daarom worden mensen geïnformeerd over hoe om te gaan met oude foto’s, bidprentjes en historische stukken. De Heemkundekring wil juist tijdens het leven van de mensen nog de achtergrondinformatie noteren zodat dit allemaal voor het nageslacht bewaard blijft. Het is daarbij niet ondenkbaar dat er zelfs een boekwerkje daaraan wordt besteed. Als voorbeeld werd het verhaal van de vergeten V1 dien in 1945 door en verderf zaaide op de Leur aangehaald. Drie weken voor haar overlijden vertelde die mevrouw het verhaal dat zij van haar ouders had gehoord en waarover zij in geen 72 jaar had verteld. Toen zij dat eenmaal had gedaan heeft Jos Buijs van de Heemkundekring hierover alle informatie verzameld en de historie daarvan beschreven.
Ook dat is cultureel erfgoed.

Oude foto's
Dus bent u in het bezit van oude foto’s, bijzondere informatie van onze gemeente Etten-Leur, neem contact op met de Heemkundekring via info@janutenhoute.nl of bel naar de voorzitter 0655148695. Wij komen dan bij u langs om uw verhaal aan te horen en op te nemen zodat het bewaard blijft voor altijd. Vanwege het project ’75 jaar Bevrijd’ zijn wij bijzonder geinteresseerd in verhalen over de bezetting in Etten en op de Leur. Meer informatie op: www.hetwithof.nl [l]